x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: "Antonescu poate să ia el toate funcţiile"

Tăriceanu: "Antonescu poate să ia el toate funcţiile"

de Monica Iordache Apostol    |    18 Feb 2010   •   00:00
Tăriceanu: "Antonescu poate să ia el toate funcţiile"
Sursa foto: Marin Raica/JURNALUL NAŢIONAL

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, califică drept "o aberaţie" ideea ca funcţiile din conducerea PNL să fie votate pe listă, şi nu individual, şi a spus că viitorul congres al PNL nu va fi decât "un exerciţiu de imagine" pentru actualul preşedinte liberal.



Dacă statutul PNL va fi modificat în acest sens, la propunerea lui Crin Antonescu, Tăriceanu a declarat că nu va candida la şefia partidului, singura funcţie pentru care ar putea să intre în cursă, pentru că nu vrea să valideze prin participare "o astfel de aberaţie". Tăriceanu a mai declarat ieri că nici nu vrea să fie inclus pe vreo listă, cu atât mai puţin pe lista lui Crin Antonescu, şi i-a recomandat actualului preşedinte PNL "să se controleze" atunci când vorbeşte despre el. "Nu am avut nici un fel de discuţie, nu există nici un fel de apetenţă de-a mea pentru a avea neapărat o funcţie, nu-mi doresc funcţii în conducerea partidului, poate să stea liniştit, să le ia pe cele pe care le consideră, să le strângă pe toate", a spus Tăriceanu. Fostul premier a mai spus că modalitatea de vot dorită de Antonescu e "antidemocratică" şi a avertizat că ar putea fi liberali care vor considera că nu mai au ce căuta în acest partid, pentru că se va crea impresia că nu poţi promova decât "prin graţiile şefului". "În cazul în care se va merge pe un sistem de listă, e evident că principiul competiţiei interne în partid nu mai poate să funcţioneze şi criteriul relaţiei cu şeful este cel preponderent", a declarat fostul premier, care însă a folosit şi el în 2005 acelaşi sistem de vot implementat în PNL de Theodor Stolojan. "În 2005, a fost un statut mixt, s-a făcut alegerea unei jumătăţi din BPC pe listă şi jumătate au fost voturi uninominale. Am considerat că exista un risc major pentru PNL şi Guvernul nou format, ca oameni care fuseseră numiţi în Executiv miniştri să meargă la Congres şi să nu primească votul de încredere al Congresului, lucru care i-ar fi pus pe ei şi pe mine într-o situaţie politică dificilă", s-a justificat Tăriceanu, recunoscând astfel că şi-a ales ca miniştri persoane care n-ar fi avut niciodată votul partidului.

Tăriceanu nu şi-a schimbat numai opinia despre votul pe listă, ci şi despre alianţa cu PD-L. El a declarat că în acest moment nu mai consideră oportună o asociere cu PD-L. "Spre deosebire de momentul decembrie 2009, când ar fi fost util pentru PNL să ia în analiză toate variantele politice posibile fără să excludă din start nici una, astăzi nu mi se pare că o variantă de asociere politică la nivel parlamentar sau guvernamental cu PD-L ar fi utilă", a spus Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic