x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tăriceanu: "Băsescu a crezut că cel mai important lucru este ca PD-L să câştige voturi”

Tăriceanu: "Băsescu a crezut că cel mai important lucru este ca PD-L să câştige voturi”

de Monica Iordache Apostol    |    05 Mai 2009   •   00:00

Încercarea preşedintelui Traian Băsescu de a se disculpa de promulgarea legii celor 50% pentru profesori prin scuza că în decembrie prognoza era de creştere economică a stârnit o reacţie din partea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, care îl acuză pe şeful statului că nu l-a interesat decât scorul electoral al PD-L.



Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu îi transmite şefului statului "că promulgarea legii de mărire a salariilor profesorilor nu a fost o eroare a întregii clase politice ci reprezintă o greşeală flagrantă şI evidentă care aparţine în exclusivitate preşedintelui Traian Băsescu".

Într-un comunicat, Tăriceanu aminteşte că, în calitate de prim-ministru,  i-a atras atenţia preşedintelui de nenumărate ori cu privire la imposibilitatea suportării din bugetul de stat a măririi salariilor profesorilor şI a faptului că România se află în faţa unei criză economice extreme de periculoase.
"În acest sens, i-am adresat scrisori oficiale în 1, 16 şI 22 octombrie 2008, punându-I la dispoziţie date economice concrete şI cifre care arătau faptul că bugetul de stat nu îşI putea permite mărirea salariilor cu 50%", a declarat Tăriceanu. În aceste condiţii, Tăriceanu îi cere preşedintele să-şI asume eroarea promulgării legii doar în numele PD-L şI PSD, care au urmărit să câştige voturi pe seama "semnăturii prezidenţiale".

"Preşedintele Traian Băsescu a ales să pună pe primul plan interesul său politic, electoral. Nu l-a interesat niciodată ce este mai bine pentru România pe termen mediu sau lung. A crezut că cel mai important lucru este ca partidul său, PDL, să câştige cât mai multe voturi. Acest calcul simplu a stat în spatele promulgării legii iar scuzele de acum, afirmaţiile de genul "nu am ştiut ce va urma" nu repezintă decât o încercare de păcălire a românilor, o minciună şi o încercare de scuză pentru vina de a fi ajuns într-o fundătură morală fără precedent", a mai declarat Tăriceanu.

În replică la aceste declaraţii, preşedintele Băsescu a susţinut aseară la TVR că Tăriceanu l-a minţit. "Premierul Tăriceanu face ce a făcut în 2007 şi 2008, minte. Îmi scria că nu poate plăti şi motivaţia era că s-a executat bugetul. Îmi demonstra pe un document transmis nu de premier ci de Ministrul de Finanţe. Nu a avut curaj să îmi trimită un document falsificat. L-a pus pe Vosganian. Tăriceanu m-a dezinformat", a spus Băsescu. 

×
Subiecte în articol: tariceanu politic