x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teo, declarată câştigătoare

Teo, declarată câştigătoare

de Luiza Moldovan    |    25 Apr 2010   •   00:00
Teo, declarată câştigătoare
Sursa foto: /Agerpres

Prezenţa la vot în colegiul 19 a fost extrem de scăzută, de numai 14,65%, adică au mers la vot 15.318 din totalul de 104.583 de alegători

Potrivit numărătorii paralele făcută de PD-L, Teo Trandafir a câştigat mandatul de deputat din colegiul 19 din Sectorul 4 din Capitală, obţinând 54,3% din voturi, adică 8.154. Cele două candidate, Teo Trandafir şi Liliana Mincă, au aşteptat finalul numărării voturilor la sediile de campanie.

E seară. Un câine latră în seară. În faţa sediului de campanie al pedele, nişte cameramani vorbesc cu p*la. O aşteptăm pe Teo, să vină Teo. Ne place Teo, dar nu pe varianta oranj. Despre Teo se vorbeşte cu simpatie. Ca să parafrazez o melodie, "Îmi place Teo/ Foarte mult".

Se exercită simţul premonitoriu pe tema dacă învinge Teo sau nu. Unii au auzit ei c-o să învingă Teo. Despre contracandidata ei se spune că e o speculantă şi jumătate şi că oamenii, chiar dacă aşa puţini cum s-au dus la vot, tot pe Teo au votat-o. De fapt, ce contează câţi votează? Şi trei dacă se duc, dacă doi o vor pe Teo, Teo e o învingătoare.

În liniştea serii, cuvintele astea n-au nici un rost. Nu spun nimic şi nu ajung nicăieri. E o linişte atipică. E liniştea aia dinainte de rezultatul unui examen când ştii că l-ai luat dar ai totuşi nevoie de o confirmare şi, în aşteptare, eşti nervos. Toţi vorbesc despre şansa uriaşă a lui Teo. Apare Teo. Teo se dă jos din maşină. Teo merge. Ne ţinem după ea. Aş vrea să se-ntâmple ceva. Ceva anormal şi sărit de pe fix. Teo dispare pe o uşă. Ah, Teo!

Cameramanii şi reporteriţele, aceste entităţi inseparabile. Mai e puţin până nicăieri. Mă aflu aici, la sediul de campanie al PD-L. (Întotdeauna mi-am dorit să spun asta). Bestial. Aud sintagma "forfotă mare" spusă de o reporteriţă şi-mi vine să caut în dicţionar cuvântul "mare". Poate nu ştiu eu ce înseamnă "mare" de fapt. Poate că mă înşel când spun că de fapt, forfota e cam mică spre deloc. În fine. Mai e puţin şi sună de ora 21:00. Apare Teo. Pe Teo o iluminează toţi cameramanii. Oare cum suportă luminile alea drept în faţă? E emoţionată, se vede, dar asta îi dă un plus de şarm. Ce i-o fi trebuit să se bage-n politică? Parcă-mi citeşte gândurile şi zice că pentru copii, ceva, să facă ceva pentru copii. Păi şi ONG-urile fac ceva pentru copii şi ele nu fac politică. Mi-e drag de ea şi-mi pare rău că de acum n-o să-mi mai fie.
Nu pot să-i dezlipesc culoarea oranj de pe ambalaj.

 

LILIANA MINCĂ: "PDL A CÂŞTIGAT CU UN CANDIDAT DE ÎMPRUMUT"
Liliana Mincă a pierdut deputăţia co­legiului 19 cu lacrimi în ochi şi demnitate. Doar 45,97% din voturi i-au revenit candidatei PSD+PC, du­pă numărătoarea făcută de partidul contracandidatei sale. "Victoria e im­portantă câtă vreme se ob­ţine aşa cum trebuie!" declară Teo Tran­dafir, timp în care Lili­ana Mincă aş­teaptă, cu deza­mă­gire vădită, să-şi felicite contracandidata, pe care o numeşte cu fină ironie "candidat de imprumut". "PDL a câştigat cu un candidat de imprumut şi cu notorietatea acestuia. Câştigătorii suntem noi. Trebuie să o felicit pe Teo­dora Tran­dafir. Eu chiar sunt fair-play. Microfonul din Parlament nu are siglă, măcar atât!"

Optimismul a fost re­tezat la sediul de campanie încă de la ora 21:00, când s-au făcut pri­mele declaraţii. Susţinătorii Lilia­nei Mincă împreu­nă cu primarul de la Sectorul 4, Cristian Popescu Pie­done, au sperat într-o minune, deşi zvonurile de pe la colţuri o dădeau câştigătoare pe  Teo. "Trebuie să se facă dreptate!", "Lili­a­na,  ai învins!", "Au câştigat cu 30 de voturi!", "Ne-au furat!", "Plăteş­te votul, e corup­tă!" sunt strigătele de pe margine ale celor care i-au acor­dat votul Lili­anei Mincă. Dis­cu­ţiile sunt aprise şi fac apel la do­ve­zi­le de fraudare pe care membrii sta­fului le-au depus în cursul zilei la BEM. (Diana Rotaru)

×
Subiecte în articol: politic