x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Teodorovici: Ajutoarele pentru persoanele dezavantajate nu vor fi distribuite în timpul campaniei

Teodorovici: Ajutoarele pentru persoanele dezavantajate nu vor fi distribuite în timpul campaniei

de Agerpres    |    08 Oct 2014   •   17:41
Teodorovici: Ajutoarele pentru persoanele dezavantajate nu vor fi distribuite în timpul campaniei

Ajutoarele pentru persoanele dezavantajate nu vor fi distribuite în timpul campaniei electorale, ci după finalizarea acesteia, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, referindu-se la declaraţiile recente ale vicepreşedintelui PNL Teodor Atanasiu cu privire la licitaţia pentru achiziţia de alimente.

"Ajutoarele alimentare pentru persoanele dezavantajate nu vor fi distribuite în timpul campaniei electorale, ci după finalizarea acesteia. Am decis că nu vom distribui ajutoarele alimentare înainte de finalizarea campaniei electorale pentru a nu exista nici cel mai mic semn de întrebare asupra modului în care utilizăm fondurile alocate de UE", a precizat Teodorovici, într-un comunicat.

Ministrul susţine că licitaţia pe care o derulează în prezent Ministerul Fondurilor Europene respectă în totalitate prevederile legislaţiei naţionale şi europene în materie.

"În plus, cred că ştiţi că în România contestarea licitaţiilor publice este 'sport naţional'. Astfel, este foarte probabil ca şi în cazul acestei licitaţii să apără întârzieri. Apoi, procedura de licitaţie organizată pentru achiziţia alimentelor destinate persoanele dezavantajate respectă în totalitate prevederile legislaţiei naţionale în domeniul achiziţiilor publice, legislaţie care transpune prevederile Directivelor europene în materie. Procedura aplicată este licitaţia restrânsă accelerată, reglementată de OUG 34/ 2006 - articolul 83, alineat 3, respectiv de Directiva CE nr. 18/2004, la articolul 38, paragraful 8", a mai afirmat Teodorovici.

Vicepreşedintele PNL Teodor Atanasiu a declarat miercuri, într-un comunicat, că "Partidul Social Democrat nu are nici cea mai mică reţinere în a folosi fondurile europene pentru mită electorală mascată".

"În goana nebună după voturi pentru prezidenţiabilul Victor Ponta, Partidul Social Democrat nu are nici cea mai mică reţinere în a folosi fondurile europene pentru mită electorală mascată. Acest demers ilegal este girat chiar de Ministerul Fondurilor Europene, care a publicat, pe 20 septembrie 2014, un anunţ de licitaţie prin care Guvernul României preciza că doreşte furnizarea de 6.652.986 pachete cu alimente în cadrul Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane. Mai exact, peste 150.000 de pachete cu alimente ar urma să fie trimise fiecărui judeţ, în valoare totală de 100 de milioane de euro", a afirmat Atanasiu.

Potrivit lui Atanasiu, modul în care este organizată această licitaţie ridică serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea ei.

"În primul rând, anunţul a fost publicat pe 20 septembrie 2014, iar data depunerii ofertelor este 2 octombrie 2014, ceea ce înseamnă numai 12 zile pentru pregătirea ofertelor, fapt care încalcă flagrant prevederile ordonanţei 34/2006, potrivit căreia o licitaţie deschisă are un termen de 52 de zile până la depunere. (...) Mai mult, contractul prevede ca pachetele să fie trimise la centrele de distribuţie ale primăriilor în maxim 45 de zile de la semnarea contractului. Ca o banală coincidenţă, între 3 octombrie, a doua zi după data limită a depunerii ofertelor şi cel de-al al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, sunt exact 45 zile", a mai arătat vicepreşedintele PNL.

×