x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Toată lumea face balet. Nimeni nu are nimic sigur"

"Toată lumea face balet. Nimeni nu are nimic sigur"

de Monica Iordache Apostol    |    29 Sep 2009   •   00:00

Democrat-liberalii savurau ieri efectul loviturii pe care au aplicat-o pesediştilor. "Primul-ministru a mai strâns din dinţi la declaraţiile anterioare. Sunt lucruri foarte grave, despre care s-au găsit mijloace pentru a nu se ajunge la un pas definitiv, dar le-au considerat pe toate nişte gesturi de slăbiciune din partea noastră şi s-au gândit că, dacă tot înghiţim, pot să facă ce doresc acolo", s-a răcorit Radu Berceanu.

Democrat-liberalii erau mulţumiţi că au reuşit să ducă PSD într-o situaţie fără ieşire onorabilă. Dacă social-democraţii ar opta pentru rămânerea la guvernare şi desemnarea unui alt ministru de Interne, pedeliştii aveau certitudinea că propu­ne­rea pesedistă nu va putea fi decât una care i-ar conveni lui Traian Băsescu.

Secretarul executiv, Vasile Blaga, potenţialul succesor al lui Nica, a explicat pentru Jurnalul Naţional de ce PSD nu are nici un fel de libertate la nominalizare. Deşi Curtea Con­stituţională a decis, în 2007, că preşedintele nu poate re­fu­za decât o singură dată o nominalizare ministerială, emisarul oricărei nominalizări este premierul, pentru care nu există restricţii. "Premierul trebuie să trimită la Cotroceni numele ministrului propus. PSD trebuie neapărat să avanseze un nu­me pe care să îl accepte Emil Boc", ne-a declarat Vasile Blaga.

Pe de altă parte, pesediştii se pregăteau şi pentru planul B - ieşirea PSD de la guvernare, de bunăvoie sau forţată. În mi­nisterele PD-L se dăduse deja ordin să fie căutaţi înlocuitori pentru pesediştii care ar urma să fie aruncaţi peste bord, iar în Parlament începuse deja şerpăria negocierilor. În lipsa PSD, PD-L ar trebui să vină în Parlament cu un nou guvern, dar nu adună, împreună cu minorităţile şi cu doi independenţi, decât 188 de voturi. Pentru ca un guvern să fie validat este nevoie de 236 de voturi, pe care pedeliştii încearcă să le obţină, oficial, de la UDMR sau, neoficial, de la trădători din alte partide.

"Nu s-a discutat acum despre câte voturi avem în Parlament, dar chestiunea asta e pregătită de mult timp. Au fost atâtea ne­go­ci­eri cu parlamentari de alte partide", ne-au declarat surse din conducerea PD-L.

În acelaşi timp, liderul deputaţilor PSD, Vi­o­rel Hrebenciuc, încerca, pe de o parte, să preîntâmpine tră­dă­ri­le prin discuţii de la om la om şi, pe de altă parte, să-şi asi­gure un sprijin de la liberali. Liberalii încercau să strângă şi ei semnături pentru moţiunea de cenzură, negociatorul lor tra­di­ţional, Bogdan Olteanu, reactivându-şi abilităţile în faţa udemeriştilor. "Nimeni nu are nimic sigur în acest moment. Toată lumea joacă tare. Toată lumea face balet", a rezumat Bogdan Olteanu situaţia de ieri.

×
Subiecte în articol: politic