x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Tomac îl acuză pe Dragnea, că pentru un vot în Parlament, vinde interesele naţionale ale României

Tomac îl acuză pe Dragnea, că pentru un vot în Parlament, vinde interesele naţionale ale României

28 Sep 2018   •   14:57
Tomac îl acuză pe Dragnea, că pentru un vot în Parlament, vinde interesele naţionale ale României

PMP protestează vehement faţă ordonanţa de urgenţă a Guvernului referitoare la desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor, a declarat vineri preşedintele partidului, Eugen Tomac, susţinând că aceasta arată cât de dispuşi sunt liderii PSD să negocieze interesele României şi să umilească statutul limbii române. 

El a spus că ministrul demisionar al Educaţiei Valentin Popa era "o catastrofă", însă "este revoltător" motivul pentru care a fost demis şi anume că nu a susţinut această ordonanţă de urgenţă. 

"Am văzut că UDMR este cel care dictează ce legi trebuie să aibă statul român în materie de educaţie. (...) Este regretabil că Liviu Dragnea, pentru un vot în Parlament, vinde interesele naţionale ale României, diluează autoritatea statului şi dă legi împotriva tuturor cetăţenilor acestor ţări. Ministrul demisionar a fost o catastrofă şi este bine că a plecat o catastrofă. Motivul pentru care Liviu Dragnea l-a demis pe ministrul Popa este revoltător pentru că nu putem da legi în funcţie de interesele de conjunctură ale unei minorităţi", a afirmat Tomac, într-o conferinţă de presă. 

În opinia lui Tomac, statul român a eşuat în relaţia cu Ucraina, unde o jumătate de milion de români au fost abandonaţi de Guvernul României, guvernele PSD. 

"Observăm însă că au trecut şi la un proces de deromânizare şi de umilire a limbii române în instituţiile statului român, motiv pentru care protestăm vehement. Ordonanţa de aseară arată cât de dispuşi sunt liderii PSD să negocieze interesele României şi să umilească statutul limbii române în rândul instituţiilor statului", a declarat Tomac. 

El a adăugat că protestul PMP este faţă de "o decizie diabolică". "Liviu Dragnea trebuie să fie oprit. Tocmai de aceea noi am insistat în această lună să încercăm să se depună o moţiune de cenzură, pentru că ocazii pentru ca aceasta să reuşească au existat, numai oamenii naivi cred că nu se putea. Între timp, Liviu Dragnea şi-a revenit. Târgul cu funcţii continuă în PSD", a susţinut Tomac. 

Joi, Guvernul a aprobat, prin OUG, ca predarea limbii române în învăţământul primar la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale să se facă de către cadrele didactice de la clasele respective, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu. Modificarea a fost cerută anterior, printre alţii, de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care, în numele formaţiunii pe care o conduce, a cerut remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa. 

Popa şi-a anunţat demisia din funcţie. El a explicat că a decis să demisioneze din funcţia de ministru al Educaţiei pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind desfăşurarea orelor de limba română la clasele cu predare în limbile minorităţilor. El a afirmat că limba română şi România "nu sunt de negociat" şi că toţi copiii din ţară trebuie să cunoască limba română pentru a avea o şansă să trăiască şi să muncească în ţară. AGERPRES

×
Subiecte în articol: eugen tomac