x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului să sesizeze CJUE în cazul veto-ului Austriei

Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului să sesizeze CJUE în cazul veto-ului Austriei

de Redacția Jurnalul    |    28 Ian 2023   •   22:00
Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului să sesizeze CJUE în cazul veto-ului Austriei
Sursa foto: Hepta

Europarlamentarul Eugen Tomac îi cere premierului Nicolae Ciucă să înceapă procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022.

„În numele Guvernului României, să faceți toate demersurile necesare, astfel încât românii să poată circula liber în spațiul Schengen. Concret, să demarați procedura de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene privind nelegalitatea dreptului de veto exprimat de Austria și Țările de Jos la ședința Consiliului JAI din 8 decembrie 2022”, scrie Eugen Tomac, sâmbătă, pe pagina de Facebook.

Acesta precizează că votul Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 încalcă mai multe principii și dispoziții legale ale Uniunii Europene. Protocolul privind condițiile și aranjamentele referitoare la admiterea Republicii Bulgaria și a României în Uniunea Europeană din Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, protocolul 1, art. 4 alin. (2); Libertatea de circulație a persoanelor și a mărfurilor (art. 21 alin. (1) si art. 26 alin. (2) TFUE); Principiul cooperării loiale între statele membre (art. 4 alin. (3) TUE); Principiul cooperării loiale între instituțiile Uniunii (art. 13 alin. (2) TFUE) și Principiul nediscriminării (art. 21 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene);

„Un proces la CJUE nu suspendă negocierile. Schimbă doar datele problemei și arată că România știe, în sfârșit, să se apere cu instrumentele oferite de UE. În condițiile în care lucrurile sunt foarte clar stipulate în Tratate și în Acordul Schengen, avem elemente suficient de puternice pentru a susține o acțiune la CJUE. Românii trebuie să beneficieze de aceleași drepturi ca orice alt cetățean european, conform Tratatelor constitutive ale UE. Încălcarea acestora este sancționabilă de către CJUE, existând chiar precedente cu privire la acțiuni de succes din partea României”, mai scrie Tomac.

Tomac este de părere că acesta este o chestiune de demnitate națională, dar și un demers legitim din perspectivă juridică.

Reacția lui Tomac a venit după declarațiile comune făcute de cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și de premierul Țărilor de Jos, Mark Rutte, privind opoziția țărilor lor față de extinderea spațiului Schengen prin aderarea României şi Bulgariei la spațiul de liberă circulație europeană. De asemenea, reacția vine și după declarațiile făcute de reprezentanții Suediei referitoare la faptul că nu vor include pe agenda Consiliul JAI din martie 2023 tema extinderii spațiului Schengen în lipsa unui acord prealabil între toate statele membre ale UE.

România nu a obținut un calendar concret privind dezbaterea acestui subiect la Consiliul informal al JAI din 26 ianuarie 2023.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: eugen tomac veto austria