x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Alegerile parlamentare să se desfăşoare după noua Constituţie".

Traian Băsescu: "Alegerile parlamentare să se desfăşoare după noua Constituţie".

de Mara Raducanu    |    19 Mai 2011   •   19:57

Presedintele Traian Basescu a declarat joi la TVR1 ca doreste ca referendumul de validare a noii Constitutii sa aiba loc concomitent cu alegerile locale, iar legislativele din 2012 sa fie organizate dupa noua Lege fundamentala."Acest Parlament a fost ales pe Constitutia existenta. Ce intentionez eu ca program este ca in perioada imediat urmatoare sa trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constitutiei. Va trebui sa trimitem la Consiliul Legislativ pentru un aviz, apoi la Curtea Cosntitutionala", a declarat Traian Basescu. El a mentionat ca obligatia sa este sa promoveze catre Parlament rezultatul referendumului. "Am facut si o socoteala de timp. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa se organizeze odata cu alegerile locale, in asa fel incat pentru alegerile legislative, localele vor fi in iunie, iar legislativele in noiembrie-decembrie... Alegerile din noiembrie - decembrie sa se desfasoare dupa noua Constitutie. Deci, exista un proiect de program ", a mai afirmat Basescu.

"Avem un guvern, avem o coalitie, mergem inainte si vrem stabilitate"

Presedintele Traian Basescu a pledat pentru stabilitate politica, precizand ca nu este momentul potrivit pentru schimbarea premierului. "Cuvantul de ordine este stabilitatea. Am iesit din recesiune, nu si din criza. La inceputul lunii viitoare Romania va iesi pe piata pentru a se finanta", a declarat Traian Basescu. Intrebat despre faptul ca a avut intentia sa ceara sau sa impuna un premier independent, Basescu a raspuns: "Eu n-am cum sa-l impun, doar coalitia poate sa accepte sau sa impuna. Deocamdata cuvantul de ordne este stabilitate. Stabilitatea coalitiei".

"Am iesit din recesiune, nu si din criza"

El a mentionat ca Romania a iesit din recesiune, se joaca la cifre mici de crestere, extrem de fragile. "Spre exemplu, de ce fac apel la stabilitate politica. La inceputul lunii viitoare, Romania iese pe piata internationala pentru a se finanta prin emisiune de bonduri. Ce ne lipseste ca sa avem un cost ridicat la imprumut este ideea de instabilitate politica, imediat dobanzile ar creste", a continuat el. "Eu nu spun ca un premier independent sau politic produce instabilitate, ci inceperea unor lungi dezbateri legate de inlocuirea guvernului, de conditiile de sustinere, genereaza ceea ce se numeste instabilitate", a explicat seful statului. "Avem un guvern, avem o coalitie si mergem inainte si vrem stabilitate. Nu voi face nimic ce ar putea sa afecteze stabilitatea politica. Nu putem risca sa ramanem fara guvern sau cu un guvern instabil", a mai spus el.


Basescu: "Este clar un Guvern impopular, desi am luat masuri potrivite"

Basescu a facut referire si la precedentele discutii pentru schimbarea premierului. "Toata lumea crede ca sunt atotputernic. Nu e adevarat. Eu, daca sunt puternic aparent, este pentru ca ridic problemele". El a mai spus ca, desi a luat masuri potrivite, Guvernul este unul impopular. "Este clar ca este un Guvern impopular. Dar, dincolo de orice, pentru tara este esential un Guvern stabil", a apreciat Traian Basescu.

Relansarea guvernarii, subiect de analiza interna a PDL

In timpul discutiei, presedintele nu a respins posibilitatea unei remanieri guvernamentale, refuzand sa indice eventualii ministri vizati pentru schimbare. El a afirmat insa ca "relansarea guvernarii" va fi subiectul unei analize interne a noii conduceri a PDL."Eu cred ca foarte curand noul Birou Permanent National va avea o discutie interna. De-abia au cateva zile de cand au fost alesi. Probabil saptamana viitoare, peste doua saptamani vor analiza si solutii de relansare a guvernarii. Am convingerea ca sunt un partid responsabil

×