"În situaţia în care, în pofida avizului Curţii Constituţionale, Parlamentul va vota suspendarea mea, în maximum cinci minute de la vot voi demisiona din funcţie şi voi chema în faţa electoratului şi pe cei care au generat un abuz constituţional prin suspendarea preşedintelui fără ca acesta să fi încălcat Constituţia", a anunţat aseară preşedintele Traian Băsescu, într-o declaraţie de presă ca urmare a motivării date de Curtea Constituţională avizului negativ în chestiunea suspendării şefului statului.
Potrivit preşedintelui, care a lecturat un pasaj chiar din motivaţie, Curtea a arătat că nu numai că are dreptul, ci este obligat chiar de către Constituţie şi de legitimitatea dată de electorat să aibă un rol activ în viaţa politică, în supravegherea instituţiilor statului. Niciunul dintre punctele din sesizarea depusă de parlamentari nu a fost considerat de Curte drept o încălcare a Constituţiei, a mai subliniat Traian Băsescu, consfinţind astfel că cei doi ani şi jumătate de mandat de până acum sunt "în spiritul şi litera legii", iar criticile aduse nu au fost "atacuri", ci "elemente de îndeplinire a mandatului de preşedinte ales". "În aceste condiţii, sunt decis să ne întoarcem la electorat. Mi se pare corect ca electoratul să judece şi să decidă cine trebuie menţinut în funcţie: preşedintele României sau cine ştie Parlamentul? E clar că cineva greşeşte şi eu nu sunt acela, chiar dacă în mintea unora trebuie să plătesc pentru că nu am acceptat şantajul şI parteneriatul cu oligarhii împotriva interesului naţional", a spus Traian Băsescu. Întrebat însă cum poate fi adus Parlamentul în faţa electoratului, preşedintele a rectificat, arătând că s-a referit la liderii politici şi la o cursă prezidenţială, nu la una parlamentară. PE VERDE, NU PE ROşU. şeful statului spune el are "sufletul împăcat" în relaţia sa cu românii şi Constituţia, iar "mai departe, decizia politică a unora de a avea un preşedinte decorativ e un deziderat pe care trebuie să aştepte să şi-l vadă îndeplinit când România va avea un alt preşedinte, nu în timpul acestui mandat". Băsescu a descris demersul de suspendare prin comparaţie cu o masină care trece pe verde, "poliţistul spune că maşina a trecut corect, dar prefectul tot vrea să îi ia şoferului carnetul". BĂIEŢII DEşTEPŢI. Cum în ultimele luni, "prioritatea coaliţiei antiprezidenţiale a fost suspendarea", preşedintele a expus şI el o listă de priorităţi, invitând clasa politică şi Parlamentul să vadă "dacă nu cumva sunt şi ale lor". Consolidarea Guvernului şi "analizarea posibilităţii" de a alfa şi românii cine îşi asumă guvernarea. Legea ANI. Introducerea votului uninominal. Accesul egal la fonduri europene. Descentralizarea administrativă. Reforma în ducaţie şi în sănătate. "Trebuie făcute presiuni pentru clarificarea jafului din energie. Ca efect al activităţii băieţilor deştepţi, susţinuţi bine de miniştrii succesivi ai industriilor, preţul plătit de populaţie la energia electrică este cel mai ridicat, în timp ce băieţii deştepţi cumpără cu 25 şi vând cu 87", a cerut din nou Băsescu, care a amintit şi despre neregulile de la achiziţia de medicamente, dar şi de construcţia de drumuri şI autostrăzi. "Aud că se face drum rapid spre Focşani, când până la Iaşi se merge pe patru benzi. O spun public: România se poate lega de Europa către Vest, de la Nădlag încoace, nu spre Est, către Rusia", a declarat el.
|
LINIşTE
"Dacă vor linişte, acea magică linişte, liniştea, mediul în care hoţii se simt cel mai bine... Furturile se fac în linişte. Nimeni nu face zgomot când fură" Traian Băsescu, Preşedintele României |
Citește pe Antena3.ro