x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Traian Băsescu: "Nu-l aşteaptă nimeni pe noul preşedinte să dizolve Parlamentul”

Traian Băsescu: "Nu-l aşteaptă nimeni pe noul preşedinte să dizolve Parlamentul”

de Monica Iordache Apostol    |    16 Oct 2009   •   00:00

Întrebat despre o a doua nominalizare, şeful statului a încercat să explice propriul mod de a înţelege Constituţia.

"Şi o prezintă din nou Parlamentului, care poate să o aprobe sau să n-o aprobe. Deci, Constituţia stabileşte echilibrul. Sigur, în pasul trei, pe urmă, Constituţia spune: <>", a declarat şeful statului.

Realizatorul i-a replicat preşedintelui că nu are dreptul să dizolve Parlamentul în ultimele şase luni de mandat. " Nu, ci în prima zi după alegeri", spune preşedintele. "Deci, pe data de 7 decembrie. Dacă au trecut 60 de zile (de la prima invalidare a unui guvern în Parlament - n.n.)", continuă preşedintele.

Realizatorul acceatuează însă că Parlamentul poate fi dizolvat "în prima zi" de mandat al următorului preşedinte, dar replica lui Traian Băsescu este neaşteptată: "Nu, doamnă, preşedintele în funcţie face treaba asta. Nu-l aşteaptă nimeni pe noul preşedinte. Pentru că şi Constituţia pleacă de la premisa că preşedintele care lucrează strâns cu premierul are un drept să se pronunţe asupra premierului cu care vrea să lucreze. A exclude dreptul preşedintelui de a se pronunţa asupra premierului este o situaţie în care se poate crea varianta în care preşedintele şi premierul nu colaborează - ceea ce ar fi un dezastru pentru ţară, pentru că atribuţiunile celor doi se împletesc", a concluzionat şeful statului.

×
Subiecte în articol: politic