Presedintele Traian Basescu a declarat la sfarsitul intalnirii cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene ca "interpretarea potrivit careia nu sunt de acord cu cresterea salariilor este gresita".
Va asigur ca nu am luat acele decizii in urma cu doi ani pentru ca mi-a placut, ci pentru ca nu aveam alta solutie.
Astayi se continua aceeasi manipulare ca si acum doi ani. Aflu ca presedintele nu este de acord cu marirea de salarii daca va fi afectat deficitul de la pensii. Este o mare minciuna.
Sustin fara rezerve revenirea la salariile din urma cu doi ani. Este o obligatie pe care o avem fata de personalul bugetar. Marirea de salarii nu produce niciun fel de deficit crescut la fondul de salarii si cel de pensii. Dimpotriva. Duce la reducerea acestuia cu circa un miliard de lei.
Anul trecut bugetul de stat a platit trei miliarde de lei pentru fondul de sanatate.
In rezerva Ministerului de Finante se afla cinci miliarde de euro imprumutati pentru a ne plati creditele scadente in urmatoarele luni.
Banii de salarii sunt in ceea ce am convenit cu FMI. Deficitul ar putea fi crescut de la 1,9 la 2,14 la suta. Solutia pentru Romania este o usoara stimulare a consumului.
Va trebuie sa gasim o solutie si in privinta pensionarilor, generata de decizia Curtii Constitutionale. Si legala si finaciara.
Romania a indeplinit toate criteriile care justifica revenirea la salarii. Este corect moral, economic si politic sa reintregom aceste salarii.
Nimeni nu vorbeste despre privatizari integrale. Privatizarile in proportie de 10-15 la suta din Transelectrica, Hidroelectrica, Transgaz, Romgaz sunt binevenite.
Absorbtia fondurilor europene este inca nesatisfacatoare, dar in progres.
Nu vom avea un sistem de sanatate performant pana cand nu vom permite implicarea sistemului privat.