x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UDMR, balamaua Puterii, stă să cadă. Udemeriştii susţin propunerea USL privind declanşarea alegerilor anticipate

UDMR, balamaua Puterii, stă să cadă. Udemeriştii susţin propunerea USL privind declanşarea alegerilor anticipate

de Mediafax    |    Gabriela Antoniu    |    29 Ian 2012   •   10:12
UDMR, balamaua Puterii, stă să cadă. Udemeriştii susţin propunerea USL privind declanşarea alegerilor anticipate

Din 2000 incoace, UDMR a ajuns indispensabila in constituirea unor coalitii majoritare, inclinand decisiv balanta. Recent, liderii USL au anuntat ca nu vor sa guverneze cu UDMR dupa alegeri, scopul lor fiind sa obtina majoritatea, iar udemeristii le-au raspuns ca in politica niciodata nu trebuie sa spui niciodata. Intre timp, in tara si in Capitala au izbucnit protestele-maraton in care se cere insistent demisia regimului Boc-Basescu si alegeri anticipate, iar negocierile USL cu actuala Putere pentru realizarea acestor deziderate ale strazii au esuat. Cum in acest moment existenta Cabinetului Boc depinde de ramanerea UDMR in coalitia guvernamentala, liderii Uniunii au dat un prim semnal catre USL ca pot inclina din nou balanta, de data aceasta in favoarea Opozitiei, sustinand organizarea de alegeri anticipate.

Primul semn ca UDMR sustine alegerile anticipate a venit de la vicepremierul Marko Bela. "Deci, alegerile locale vor avea loc in iunie, pot sa declar ca acest lucru este sigur si putem sa ne pregatim in acest sens. In legatura cu alegerile parlamentare, eu as putea sa accept sa le programam mai devreme, mai aproape de alegerile locale, acest fapt este posibil doar prin alegerile anticipate, pentru aceasta toate partidele trebuie sa fie de acord in acest sens, ar trebui sa ne intelegem in aceasta chestiune", a declarat Marko Bela pentru Televiziunea Transilvania, aratand ca in UDMR inca nu a avut loc o consultare si nu s-a luat o decizie in chestiunea alegerilor anticipate. "Motivul pentru care cred ca putem sa pornim pe o astfel de solutie este gradul mare de nemultumire din jurul nostru, multi contesta activitatea, solutiile, ideile si comportamentul liderilor politici, iar in astfel de momente este util sa organizam cat mai repede alegeri pentru ca societatea sa-si exprime opinia: pe cine doreste si pe cine nu. Dar aceasta solutie este doar o posibilitate", a declarat, joi seara, Marko Bela. Ieri, la trei zile dupa aceste declaratii, vicepresedintele UDMR Laszlo Borbely declara ca saptamana aceasta Uniunea va analiza in cadrul forurilor de decizie, oportunitatea declansarii alegerilor parlamentare anticipate. Borbely a explicat ca, avand in vedere situatia socio-politica actuala si luand in considerare decizia Curtii Constitutionale, este necesar ca oportunitatea alegerilor parlamentare anticipate sa fie supusa unei analize foarte serioase. "Nu ne temem de alegerile anticipate, sunt convins in capacitatea de organizare a UDMR in acest sens. In ultima perioada, in cadrul Uniunii s-au formulat opinii pro si contra pe acest subiect, dar intre timp s-a schimbat situatia. In opinia mea, s-ar mai linisti vocea strazii, in acelasi timp am ajunge la un consens si cu opozitia, reprezentantii lor fiind cei care au lansat ideea alegerilor anti­cipate. Iar daca vorbim cu totii aceasi limba, nu ramane decat sa dam drumul si sa organizam alegeri parlamentare", a spus, pentru Mediafax, ministrul Borbely.

Schimbarea de atitudine a UDMR a creat nervozitate si iritare in PDL. Prim-vicepresedintele Sorin Frunzaverde se astepta la "un gest elementar" si la mai multa "deontologie" din partea UDMR, iar vicepresedintele Ioan Oltean a cerut putintica rabdare. "Ar trebui sa discutam acest subiect luni, in coalitie, in primul rand, pentru ca guvernam in aceasta coalitie. Politic, este elementar si deontologic sa avem o discutie luni dimineata in coalitie, inainte de a se consuma aceasta discutie in interiorul partidelor", a declarat, pentru Mediafax, Sorin Frunzaverde. "Discutiile se vor purta pe marginea acestei teme, in coalitie si in partid, dupa ce vom afla motivarea Curtii Constitutionale la comasarea alegerilor", a precizat si Ioan Oltean.

×