x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Uninominal: Legea asumată de Guvern, contestată

Uninominal: Legea asumată de Guvern, contestată

de Aniela Nine    |    22 Noi 2007   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu a contestat ieri la Curtea Constituţională proiectul de lege privind uninominalul pe care Cabinetul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea, reuşind astfel să mai amăne timp de cel puţin incă două săptămăni promulgarea acestei legi

Preşedintele Traian Băsescu a contestat ieri la Curtea Constituţională proiectul de lege privind uninominalul pe care Cabinetul Tăriceanu şi-a asumat răspunderea, reuşind astfel să mai amăne timp de cel puţin incă două săptămăni promulgarea acestei legi, căci răspunsul Curţii va fi primit abia pe 5 decembrie. "Părăt" de către preşedinte a fost articolul 29 din legea asumată de Guvern, care prevede introducerea listei suplimentare la nivel naţional. "Am sesizat Curtea Constituţională legat de articolul care introduce listele suplimentare la nivel naţional, liste care se depun la BEC, iar apoi se afişează in circumscripţiile locale. Această modalitate contravine articolului 62 alineantul 1, care precizează că, atăt Camera Deputaţilor, căt şi Senatul se aleg in mod direct. Nu o să voteze nimeni pe liste afişate pe un perete, Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru o lege incompletă, care e in contradicţie cu Constituţia. Vot pe perete nu există, este o capcană pentru partid", a explicat Băsescu la Timişoara, citat de Mediafax.

"DICTATURĂ DE CATIFEA". Reprezentanţii partidelor au apreciat la unison că gestul preşedintelui era previzibil, in timp ce Tăriceanu spune că astfel iese la iveală dorinţa lui Băsescu de a instaura o "dictatură de catifea". "Cred că este regretabil acest lucru şi imi pun un mare semn de intrebare in legătură cu dorinţa reală a preşedintelui. Cred că tot mai mult se conturează următorul lucru: Băsescu doreşte in Romănia un fel de regim de autoritate, pe care să il exercite prin PD, deoarece prin sistemul său de vot ar obţine, in baza unei majorităţi relative din votul cetăţenilor, majoritatea absolută in Romănia. Mecanismul propus de Băsescu dă unei minorităţi puterea de decizie in defavoarea majorităţii", a spus Tăriceanu.

×
Subiecte în articol: politic