x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UNPR se aburcă iarăşi în spinarea PSD

UNPR se aburcă iarăşi în spinarea PSD

de Adrian Ilie    |    04 Feb 2016   •   15:25
UNPR se aburcă iarăşi în spinarea PSD
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea au convenit să semneze un protocol de colaborare electorală pentru acest an, la capătul unor negocieri dure. Deocamdată, nu se ştie cu exactitate câte locuri eligibile a cerut UNPR pe listele de la parlamentare, dar protocolul va fi semnat astăzi, la ora 11.

Iniţial, semnarea protocolului era programată pentru ieri, însă Liviu Dragnea a invocat dezbaterea din Senat pe ridicarea imunităţii lui Gabriel Oprea ca motiv pentru amânarea parafării acordului. Chiar dacă votul din plenul Senatului a arătat că imunitatea lui Oprea nu a constituit un subiect de negociere între cele două formaţiuni, înţelegerea era departe de a fi bătută în cuie, cei doi lideri de partide având discuţii îndelungate la Parlament.

La un moment dat, senatorul Şerban Mihăilescu a lăsat să se înţeleagă că negocierile au ajuns în impas. „PSD nu a oferit nimic (...) Indiferent de ce scor vom obţine, ne luăm soarta în mâini”, spunea Mihăilescu.

Garanții pentru Dragnea

Se pare că cei doi au convenit ca organizaţiile locale ale partidelor lor să decidă dacă vor prezenta candidaturi comune la alegerile locale din vară, dar la parlamentare candidaţii UNPR vor fi pe lista PSD. Oprea ar fi cerut aproape 40 de locuri eligibile, cerere ce nu a fost pe placul social-democraţilor, aşa că liderul UNPR a trebuit să mai reducă din pretenţii.

În schimb, Dragnea a primit garanţii că UNPR nu va sprijini proiectul de lege al liberalilor privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Practic, subiectul acesta a forţat PSD să devină mai deschis pentru o înţelegere cu UNPR, după o perioadă în care social-democraţii hotărâţi să meargă singuri la alegeri.
 

×