x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Unu la primarie... Platformistii, precum steagurile lui Pristanda

Unu la primarie... Platformistii, precum steagurile lui Pristanda

de Monica Iordache Apostol    |    28 Noi 2006   •   00:00
Unu la primarie... Platformistii, precum steagurile lui Pristanda

Theodor Stolojan anunta duminica la Sibiu ca 31 de parlamentari s-au alaturat Platformei Liberale. Oricum i-am numara insa, platformistii nu ies la apel. Mai mult, unii au inceput sa paraseasca gruparea disidenta, momiti cu rezolvarea unor probleme personale de actualii lideri liberali. Declaratia Grupului pentru Unitatea PNL, lansata de Gheorghe Flutur in urma cu cateva saptamani, purta semnatura a 22 de parlamentari. Este vorba de noua senatori: Gheorghe Flutur, Mircea Cinteza, Ionut Popescu, Mihai Tabuleac, Viorel Arion, Mircea Mereuta, Nicolae Vlad Popa, Ovidiu Radoi si Dan Sabau. Din Camera Deputatilor au semnat 13 liberali: Florin Popescu, Gabriel Sandu, Cornel Stirbet, Marian Hoinaru, Dumitru Pardau, Horatiu Buzatu, Valeriu Gheorghe, Mircea Iustian, Cornel Momanu, Viorel Oancea, Dragos Ujeniuc, Petre Ungureanu si Claudius Zaharia. Tot acest grup a trecut oficial la platforma liberala in urma intalnirii de la Hotel Hilton, de lunea trecuta. La numaratoare trebuie adaugati exclusii din partid, platformisti cu acte in regula: Raluca Turcan, Cristian Bourean si Mona Musca. Tot la intalnirea de la Hilton au mai venit doi deputati: Ioan Ghise, proaspat revenit in PNL, si Ioan Timis, un liberal fost pesedist. In aceste conditii, tot grupul platformistilor numara, dupa momentul Hilton, 27 de parlamentari.

SCADERE. In ultima saptamana a inceput insa migratia in sens invers. Ultimul plecat de la platforma a fost deputatul Ioan Ghise. El le-a adresat ieri o scrisoare deschisa lui Theodor Stolojan si Valeriu Stoica in care afirma ca metodele platformistilor sunt eronate si si-a afirmat decizia de a ramane alaturi de actualul PNL. "Este adevarat ca, daca as fi ramas definitiv exclus nestatutar din PNL, as fi gandit si actionat altfel decat acum, ca membru PNL", recunoaste Ghise, care a fost exclus din partid pe motiv de colaborare cu Securitatea si reprimit in urma unei contestatii la Curtea de onoare a PNL. Pana la Ghise insa, platformistii i-au pierdut pe senatorii Ovidiu Radoi, Mircea Mereuta si Ionut Popescu si pe deputatul Ioan Timis. Surse liberale spun ca sunt pe cale de a fi recuperati senatorul Dan Sabau si deputatii Dragos Ujeniuc si Claudius Zaharia. Conducerea PNL ii urmareste pe acestia cu promisiunea rezolvarii unor chestiuni personale. Oficial, platformistii au ramas cu 22 de alesi declarati, dar grupul se poate imputina.

In schimb, platformistii se bazeaza pe sprijinul inca nedeclarat a trei deputati: Mircea Cosea, Dorinel Ursarescu, Romica Andreica si al unor parlamentari independenti sau din alte partide cu care ar negocia Stolojan. Liderii liberali au decis insa sa ia masuri impotriva deputatilor din gruparea Stolojan. Ieri au fost demisi Gabriel Sandu, Cornel Stirbet si Dumitru Pardau, din functiile de vicelideri ai grupului de deputati PNL.

CONGRES. Comitetul Executiv al PNL a decis ieri convocarea Congresului Extraordinar al partidului, la jumatatea lunii ianuarie, la care vicepresedintii vor fi alesi prin vot nominal si nu pe lista, ca pana acum. Astfel, purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian, i-a invitat si pe exclusi sa candideze "la orice functie doresc".

BOC PRESEAZA PNL
De la a se afisa drept echidistanti, liderii PD incep sa puna presiune pe PNL, aratand ca problemele lor interne afecteaza guvernarea si integrarea in UE. "Nu va pot ascunde ca suntem ingrijorati, in primul rand pentru ca tot mai multi dintre aceia care au fost sustinatorii Aliantei sunt astazi in afara ei. In al doilea rand, ceea ce se intampla astazi la colegii liberali afecteaza actul de guvernare, stabilitatea politica, majoritatea parlamentara, indeplinirea promisiunilor electorale si a conditiilor de aderare la UE", a declarat Boc, care ii cere lui Tariceanu sa gaseasca solutii, astfel incat luptele interne din PNL sa nu "pericliteze" guvernarea. In paralel insa, liderii PD discuta posibilitatea de a suspenda tacit intalnirile cu PNL, pentru a nu-i mai legitima drept parteneri de Alianta.
  • Oana Stancu
  • ×
    Subiecte în articol: politic pnl