x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USL vrea să-i dea pe mâna Parchetului pe Boc şi Băsescu

USL vrea să-i dea pe mâna Parchetului pe Boc şi Băsescu

de Monica Iordache Apostol    |    04 Apr 2011   •   16:46
USL vrea să-i dea pe mâna Parchetului pe Boc şi Băsescu
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

159757-kk-20090511152735006.jpgUSL nu va lua parte la procedura de asumare a răspunderii guvernului pe legea de plafonare a salariilor profesorilor. anunţul a fost făcut de liderul PSD Victor Ponta după ce Coaliţia a decis în sedinta de astazi să mandateze Guvernul să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru proiectul legii care limitează creşterile salariale pentru profesori.

Astfel, parlamentarii PSD, PNL şI PC vor refuza să participe la şedinţele Birourilor Permanente ale Senatului şI Camerei Deputaţilor, în care se va stabili calendarul asumării, precum şI la şedinţa de plen în care premierul Emil Voc va prezenta legea. Drept urmare, parlamentarii PSD, PNL şI PC nu vor depune nici moţiune de cenzură, după cum a decis ieri conducerea USL. "Nu poate fi acceptată într-un stat de drept, într-un stat constituţional, adoptarea sub nicio formă, fie ea angajarea răspunderii, fie lege prin Parlament, ordonanţă de urgenţă, sau orice altă formă legislativă, a unui act normativ care să împiedice exercitarea şi punerea în aplicare, în executare, a unor hotărâri judecătoreşti. Principiul de a accepta o lege care împiedică sau modifică executarea unor hotărâri judecătoreşti este un principiu neconstituţional, care pune sub semnul întrebării în mod grav funcţionarea democratică a României", a declarat astazi preşedintele PSD, Victor Ponta. Neparticiparea reprezentanţilor USL la procedurile parlamentare se vrea o formă de a nu legitima “un act care nu poate fi adoptat în nicio situaţie în Parlament", a explicat Ponta.

În plus, vor fi sesizate Curtea Constituţională, Consiliul Superior al Magistraturii şi preşedintele Senatului să facă toate demersurile necesare în aşa fel încât să fie stopată adoptarea legii pentru plafonarea salariilor profesorilor. Premierul Emil Boc şI preşedintele Traian Băsescu  s-ar putea alege şI cu o plângere penală pentru promovarea unei legi care blochează aplicarea unor hotărâri ale instanţelor, "deoarece va fi vorba despre săvârşirea unei infracţiuni prevăzută de Codul Penal, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti", după cum a explicat Ponta. USL se mai pregăteşte şI pentru depunerea a două moţiuni simple, la Camera  Deputaţilor şI la Senat, vizând  Agricultura şi Sănătatea.

×