x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR o reclamă la CNCD pe Lia Olguţa Vasilescu

USR o reclamă la CNCD pe Lia Olguţa Vasilescu

27 Aug 2018   •   14:17
USR o reclamă la CNCD pe Lia Olguţa Vasilescu

Uniunea Salvaţi România (USR) a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la afirmaţiile ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a tuturor persoanelor de etnie germană. 

Corelaţia făcută de către doamna Lia Olguţa Vasilescu între "gazare" şi apartenenţa la etnia germană este profund injustă şi denigratoare, se precizează într-un comunicat de presă al USR. 

"A asuma că germanii, nu naziştii şi colaboratorii lor, sunt responsabili de gazări este ceva nu doar neadevărat, ci şi josnic. A echivala toţi vorbitorii unei limbi din întreaga lume cu un grup criminal este pur şi simplu abject. Partidul Social Democrat a construit o campanie electorală pe discriminare şi xenofobie şi acum continuă cu impunitate. Se pare ca Partidul România Mare nu a dispărut niciodată de pe scena politică, ci a luat acum forma trandafirilor", transmite liderul senatorilor USR, Vlad Alexandrescu, potrivit comunicatului. 

USR arată în sesizarea adresată CNCD că atacul la adresa preşedintelui prin prisma etniei sale este un act de discriminare, care se impune a fi sancţionat potrivit dispoziţiilor Ordonanţei 137/2000, şi consideră că "declaraţiile Liei Olguţa Vasilescu sunt de o gravitate extremă, pe care nici măcar necunoaşterea istoriei nu le poate justifică". 

"România nu a fost în niciun caz străină de Holocaust, deoarece în timpul conducerii mareşalului Ion Antonescu au fost ucişi zeci de mii de evrei şi de rromi. Acelaşi mareşal Ion Antonescu pe care Lia Olguţa Vasilescu l-a prezentat ca pe un erou de război într-un discurs din Parlament şi îi depunea coroană de flori când actualul ministru era deputată din partea PRM", a menţionat Vlad Alexandrescu. 

În sesizarea către CNCD, USR precizează că ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut, vinerea trecută, o declaraţie la un post de televiziune, în contextul dezbaterilor pe tema protestului diasporei din 10 august, în replică la afirmaţia preşedintelui potrivit căruia "Guvernul PSD a gazat şi a bătut românii". 

Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, printre altele: "A spus că a venit PSD să gazeze românii şi să-i bată. (...) Domnul preşedinte a împărţit: că Jandarmeria e la PSD - că eu asta înţeleg - că serviciile secrete sunt la el şi ce mai avea. Sunt instituţii ale statului. Ca neamţ, să vorbeşti de gazare trebuie să ai mult curaj". 

USR apreciază astfel că acuzaţiile directe cu privire la şeful statului şi atacul la adresa acestuia prin afirmaţii denigratoare privitoare la acea etnie reprezintă un act de discriminare, care se impune a fi sancţionat potrivit dispoziţiilor Ordonanţei 137/2000. 

"La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, după atrocităţile comise de regimul nazist, poporul german a demarat un lung şi necesar proces de pedepsire aspră a vinovaţilor direcţi, proces care a făcut parte din educaţia necesară a noilor generaţii de tineri germani astfel încât o asemenea oroare să nu mai fie posibilă niciodată. Pe de altă parte, noile autorităţi germane au solicitat sprijinul tuturor naţiunilor lumii pentru urmărirea, prinderea şi pedepsirea naziştilor vinovaţi de genocid şi crime în masă. Germania a rămas pe veci hotărâtă să nu mai permită repetarea acestor tragedii, iar marile naţiuni s-au asociat acestui efort uriaş. "Auschwitz" e numele ororii absolute, cea mai oribilă crimă pe care omul o poate săvârşi împotriva unui alt om. Uciderea prin gazare a milioane de oameni face ca orice se spune azi despre "Holocaust", "gazare", "Auschwitz" etc. să trebuiască să fie spus cu maximă atenţie pentru a nu întina memoria victimelor, dar şi pentru a nu adăuga vinovăţii acolo unde nu sunt. Recentele declaraţii sus redate sunt de o gravitate fără margini, pe care nici măcar necunoaşterea istoriei nu le poate justifica. A asocia azi faptul de a fi german cu faptul de a gaza este una din cele mai abjecte insulte care se pot aduce nu numai poporului german, ci şi poporului evreu. Pentru toate motivele arătate vă solicităm dispunerea măsurilor legale care se impun în temeiul Ordonanţei 137/2000 pentru sancţionarea acestui grav act de discriminare", se subliniază în sesizarea către CNCD. AGERPRES

×