x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică USR vrea să schimbe regulile numirilor la Curte

USR vrea să schimbe regulile numirilor la Curte

de Adrian Ilie    |    06 Iun 2018   •   09:02
USR vrea să schimbe regulile numirilor la Curte

Nemulţumirea în USR faţă de decizia Curţii Constituţionale privind revocarea Codruţei Kovesi este atât de mare încât oamenii lui Dan Barna susţin acum revizuirea Constituţiei în sensul modificării regulilor după care sunt numiţi judecătorii CCR, prin limitarea numărului de judecători constituţionali care sunt desemnaţi de către Parlament.

„CCR devine abuziv un leguitor activ, un jucător politic activ şi, în acest context, intenţia de a schimba efectiv forma de guvernământ a României din republică prezidenţială în republică parlamentară este foarte greu de acceptat”, susţine preşedintele USR, Dan Barna. În consecinţă, Uniunea a anunţat, pentru 12 iunie, o dezbatere la care sunt invitate şi celelalte partide politice privind regândirea prevederilor constituţionale şi legale care reglementează activitatea CCR. Baza de pornire ar fi un proiect de revizuire constituţională prin care trei judecători ai Curţii să fie numiţi de către preşedinte, trei de către plenul reunit al Parlamentului şi trei de către Consiliul Superior al Magistraturii. În momentul de faţă, preşedintele numeşte trei judecători, iar Senatul şi Camera Deputaţilor câte trei. De asemenea, USR doreşte instituirea unei condiţii suplimentare pentru accederea la CCR, anume ca persoana propusă să nu fi făcut parte dintr-un partid politic cu cel puţin nouă înainte înainte de a fi propusă. Tot ieri, şi preşedintele Iohannis a adus acuze legate de funcţionarea Curţii reluând afirmaţii vehiculate în ultimele zile potrivit cărora Petre Lăzăroiu nu ar trebui să mai fie judecător al Curţii deoarece se află în funcţie de 10 ani, în condiţiile în care chiar Curtea a statuat recent că mandatul unui judecător nu poate fi prelungit peste limita de 9 ani. „Toată lumea se aşteaptă ca primul actor care respectă cu sfinţenie Constituţia să fie chiar CCR şi aflăm în ultima vreme că au apărut îndoieli, semne de întrebare (...) E foarte regretabil că avem această situaţie, pentru că prin tolerarea acestor mandate mai lungi, ca să nu mă exprim altfel, chiar CCR s-a pus singură în situaţia să-i fie chestionată respectarea supremaţiei Constituţiei, aşa cum scrie în Constituţie”, a spus preşedintele.

Nu este prima dată când apare ideea schimbării procedurilor de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, de obicei după decizii care provoacă nemulţumiri într-o parte a spectrului politic. În 2011, liberalul, pe atunci, Eugen Nicolăescu îi numea pe judecători „politruci” şi susţinea că CCR ar trebui desfiinţată cu totul sau ca judecătorii să fie desemnaţi prin tragere la sorţi dintre judecătorii ÎCCJ.

 

 

×
Subiecte în articol: usr schimbari numiri CCR