x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Veterinarul Baba vrea să predea la Ştiinţe Politice

Veterinarul Baba vrea să predea la Ştiinţe Politice

de Monica Iordache Apostol    |    23 Apr 2010   •   00:00



Cătălin Baba, fostul şef al Cancelariei primului-ministru Emil Boc, este ameninţat cu sancţiuni din partea rectoratului Universităţii Babeş-Bolyai, acolo unde deţine funcţia de decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice. Conducerea universităţii îl acuză pe Baba, acum secretar de stat în Ministerul Educaţiei, că face presiuni pentru a-i fi înfiinţat un post de profesor universitar, deşi pregătirea lui e mediocră, şi pentru a i se crea speciali­za­rea "Politica sănătăţii" - el fiind de profesie medic veterinar.

Rectorul universităţii clujene, Andrei Marga, acuză, într-un comunicat, faptul că există cadre didactice care "nu numai că nu lucrează şi nu au dat lucrări în disciplinele pe care le predau, dar au căutat şi caută, prin toate mijloacele, să înşele vigilenţa profesională a instituţiei, să corupă şi să falsifice indicatorii propriei activităţi, mai nou profitând de funcţiile în care Emil Boc i-a numit".

Personajul respectiv este şi individualizat în comunicat: Cătălin Baba. Rectoratul universităţii i-a atras deja atenţia lui Cătălin Baba, care acum ocupă - culmea! - şi funcţia de secretar de stat în Ministerul Educaţiei, că producţia lui ştiinţifică este submediocră: nu are nici o lucrare personală (articol, recenzie, studiu etc.), toate lucrările "sale" fiind cu cumnatul, Răzvan Cherecheş, şi alţi autori, iar puţinele lui lucrări se referă la politica sănătăţii umane, el fiind de profesie medic veterinar!

Andrei Marga spune că proiectul legii educaţiei naţionale, elaborat chiar în ministerul în care Baba este încadrat, conţine o prevedere prin care Guvernul poate hotărî înfiinţarea sau desfiinţarea de specializări şi de facultăţi în universităţi, contrar re­gulii de până acum. Prevederea nu este întâmplătoare, Baba făcând presiuni pentru înfiinţarea în cadrul Babeş-Bolyai a specializării "Politica sănătăţii" în Facultatea de Ştiinţe Politice, pe care ar vrea s-o predea în calitatea lui de medic veterinar.

Începând cu 2009, când Baba a fost numit şeful Cancelariei lui Emil Boc, acesta a blochat scoaterea de posturi la concurs până nu i se face şi lui post de profesor universitar, ceea ce Rectoratul a refuzat  din cauza pregătirii lui mediocre, se arată în comunicatul conducerii UBB. Mai mult Baba cere, la 7 mai 2009, să i se păstreze funcţia pe perioada în care vine la Cluj, deşi ce­rerea este ilegală.

Şirul ilegalităţilor comise de Baba este lung. În 2005, a cerut aprobarea de numire a Alinei Cherecheş, adică propria-i soţie, şi a lui Răzvan Cherecheş, cumnatul, ca asistenţi universitari, dar rectoratul i-a respins pentru că erau slab pregătiţi. Colegiul Senatului Universităţii Babeş-Bolyai îl avertizează pe Baba că instituţia va fi nevoită să îl sancţioneze, având în vedere "lipsa sa de calificare şi lipsa sa de performanţe în disciplinele pe care a fost angajat".

×
Subiecte în articol: politic