x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Victor Ponta, vizită de două zile în Georgia. În drum spre Tbilisi, premierul s-a întâlnit cu Iurie Leancă

Victor Ponta, vizită de două zile în Georgia. În drum spre Tbilisi, premierul s-a întâlnit cu Iurie Leancă

14 Mar 2014   •   10:25
Victor Ponta, vizită de două zile în Georgia. În drum spre Tbilisi, premierul s-a întâlnit cu Iurie Leancă
UPDATE 11:03 - Premierul Victor Ponta şi omologul său moldovean, Iurie Leancă, au discutat vineri dimineaţă la Chişinău despre stadiul relaţiilor bilaterale, aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii moldoveni de a călători fără vize din 25 mai şi despre criza din Ucraina.

'Am vorbit despre ceea ce cred că e cel mai important obiectiv pentru Moldova - aplicarea noilor reguli pentru cetăţenii moldoveni de a călători fără vize şi voiam să fiu sigur că toate procedurile se fac la timp, astfel încât din 25 mai cetăţenii moldoveni să circule fără vize în Europa', a spus Ponta, după o întrevedere de circa 40 de minute cu Iurie Leancă, pe aeroportul din Chişinău.
...............................

Victor Ponta efectuează, vineri şi sâmbătă, o vizită oficială în Georgia, prima de acest gen la nivel de prim-ministru în această ţară. Înainte de deplasarea în Georgia, Victor Ponta merge la Chişinău, unde are o întrevedere cu premierul moldovean Iurie Leancă, cu care va susţine declaraţii comune.

În Georgia, Ponta va fi primit de preşedintele georgian, Giorgi Margvelaşvili, şi va avea convorbiri cu omologul său, Irakli Garibaşvili. De asemenea, va avea o întrevedere cu preşedintele Parlamentului, David Usupaşvili.

'Vizita se înscrie în dialogul politic româno-georgian la cel mai înalt nivel şi reprezintă o expresie a interesului României de consolidare a relaţiilor de cooperare cu Georgia în toate domeniile, cu accent pe cooperarea comercială, în domeniul energiei şi a transporturilor. Georgia este principalul partener comercial al României din Caucazul de Sud, schimburile comerciale dintre cele două ţări înregistrând o creştere constantă în ultimii trei ani', informează Executivul de la Bucureşti.

Vizita premierului Victor Ponta în Georgia reprezintă "un mesaj clar de sprijin pentru aspiraţiile europene şi euro-atlantice ale Georgiei, având în vedere şi contextul dat de evoluţiile actuale din regiune''. Vor fi abordate cu oficialii georgieni modalităţile concrete de sprijin de către România în ceea ce priveşte parcursul european al Georgiei.

În perioada 2013-2014, ambasada României la Tbilisi desfăşoară mandatul de Ambasadă Punct de Contact (CPE) NATO în Georgia. România este principalul contributor, cu 38 de persoane dislocate în teren, la activitatea Misiunii de Monitorizare a Uniunii Europene Georgia, care monitorizează implementarea Acordului de Încetare a Focului, încheiat în august 2008.

×