x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voinea: Creşterea accizei la carburanţi, măsură pentru a evita deflaţia

Voinea: Creşterea accizei la carburanţi, măsură pentru a evita deflaţia

de Mediafax    |    26 Noi 2013   •   14:08
Voinea: Creşterea accizei la carburanţi, măsură pentru a evita deflaţia

Creşterea accizei la carburanţi a fost o măsură pentru evitarea deflaţiei, al cărei pericol este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei întrucât din deflaţie nu se iese, generând şomaj şi recesiune, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, după un forum economic.

"Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât inflaţia", a afirmat Voinea după Forumul Economic şi Comercial China - Europa Centrală şi de Est.

El a arătat că inflaţia ajută la creşterea economică, în timp ce deflaţia conduce la şomaj şi recesiune.

"N-am auzit de deflaţie care să ducă la creştere economică. În schimb, inflaţia câtă vreme este controlată ajută la creşterea economică, ajută veniturile bugetare", a spus Voinea.

Ministrul a precizat că pericolul deflaţiei este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei, întrucât în deflaţie degeaba sunt preţuri mai mici pentru că firmele nu mai produc, nu-şi permit să vândă la preţuri mai mici decât costurile pe care le au cu producţia, generând astfel şomaj.

Întrebat de jurnalişti dacă creşterea accizei nu putea fi preluată de un buffer bugetar, Voinea a spus că rolul unui buffer este să fie păstrat.

"Luăm exemplul anului acesta: la a doua rectificare bugetară s-au tăiat 660 de milioane de lei de la cheltuielile cu dobânzile pentru că a fost de unde să se taie. Rolul rezervei e acela de a avea o plasă de siguranţă în cazul în care nu se realizează veniturile la buget. Şi atunci asta s-a şi făcut în octombrie, dacă n-aveam buffer-ul acela trebuia să mai tăiem 660 de milioane de lei de altundeva. Nu i-am taiat de nicăieri, sunt nişte cheltuieli care nu se mai puteau realiza că au scăzut dobânzile", a explicat ministrul.

El a menţionat că în anii electorali este firesc să existe mai multe buffere decât în restul anilor pentru a evita, mai ales pe partea de dobânzi, "nervozitatea pieţelor".

"În general, pieţele internaţionale au o anume valoare în ani electorali, nu vorbim de România, ci în general. Noi sperăm ca şi anul viitor randamentele la emisiunile noastre, intern şi extern, vor continua să scadă, dar este prudent să asumi şi posibilitatea unei creşteri a acestora", a mai spus Voinea.

×