x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare care include reducerea cu 2 miliarde lei a arieratelor companiilor de stat

Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare care include reducerea cu 2 miliarde lei a arieratelor companiilor de stat

de Agerpres    |    14 Feb 2014   •   19:20
Voinea: Guvernul va adopta un plan de restructurare care include reducerea cu 2 miliarde lei a arieratelor companiilor de stat

Guvernul va adopta un plan de restructurare, în următoarea şedinţă, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei, a anunţat, vineri, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"În primul rând, arieratele companiilor de stat, primele pe care le observăm, aproximativ 8 miliarde de lei, au scăzut de la lună la lună. Nu au scăzut atât de agresiv, atât de mult cât ne-am propus să scadă, dar trăim într-un context. În acest context, datoriile sectorului privat nu au scăzut mai rapid decât ale sectorului public, iar raportul e de 4 la 1, deci privatul are datorii la stat de patru ori mai mari decât statul. În şedinţa următoare de Guvern, cum a spus şi domnul prim-ministru, vom adopta un plan de restructurare, care va include o reducere a arieratelor companiilor de stat cu aproximativ 2 miliarde de lei", a arătat Liviu Voinea.

La începutul acestei luni, şefa misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Andrea Schaechter, arăta că Guvernul nu şi-a îndeplinit ţinta de reducere a arieratelor asumată pentru ultimul trimestru al anului trecut.

"Reducerea arieratelor asumată pentru finalul lunii septembrie - finalul lunii decembrie, de un miliard (de euro - n.r.), nu a fost realizată. Sperăm ca Guvernul să revină şi să recupereze. Trebuie luate măsuri de restructurare în aceste companii. Avem ţinte trimestriale, iar ţinta pentru următoarea perioadă este mai puţin de un miliard", a spus ea.

"Nu pot să vă dau nume de companii acum, dar sectorul transporturilor, unde discutăm de ceva vreme, este unul dintre sectoarele care contribuie cel mai mult în termeni negativi la aceste arierate. Aici sunt peste 50% din aceste arierate", a continuat Schaechter.

Ea a menţionat totuşi CFR Călători şi CFR Infrastructură, unde bugetele pentru acest an au fost adoptate şi se aşteaptă noi progrese, iar nivelul subvenţiilor trebuie aliniate acestor bugete.

Schaechter a subliniat că această problemă trebuie tranşată până la următoarea întrunire a boardului FMI, care de regulă are loc la două luni de la finalul fiecărei vizite. 

×
Subiecte în articol: companii de stat liviu voinea