x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Voinea: România a înregistrat în 2013 o creştere economică de aproape 3%

Voinea: România a înregistrat în 2013 o creştere economică de aproape 3%

de Agerpres    |    14 Ian 2014   •   17:26
Voinea: România a înregistrat în 2013 o creştere economică de aproape 3%

Creşterea economică înregistrată anul trecut de România a fost probabil una de 'aproape' 3%, peste estimările Guvernului, în condiţiile în care consumul şi-a revenit în trimestrul patru, a declarat marţi ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, pentru Bloomberg.

"În primele nouă luni, am avut o creştere de 2,7% iar pe ansamblul anului avansul va fi cuprins între 2,5% şi 3%", a spus Voinea la conferinţa Euromoney de la Viena. "Dacă a avut loc o revenire a consumului, şi există motive să credem că aşa a fost, în special în luna decembrie, atunci ne vom apropia de 3%", a apreciat ministrul delegat pentru Buget.

În trimestrul al treilea al anului trecut, economia României a crescut cu 4,1% în ritm anual, cea mai bună performanţă din ultimii doi ani, graţie exporturilor şi unei recolte bune.

De asemenea, Liviu Voinea a mai spus că precedenta scrisoare de intenţie trimisă Fondului Monetar Internaţional de Guvernul de la Bucureşti şi una nouă ce va fi discutată luna aceasta ar urma să fie aprobate de boardul instituţiei financiare internaţionale cândva "în primăvara acestui an".

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze scrisoarea de intenţie din cauza unei dispute pe tema accizei la combustibili. "Nu a avut loc o suspendare a acordului cu FMI', a spus Liviu Voinea. 'Chiar şi în absenţa unei scrisori aprobate noi implementăm toate măsurile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru memorandumul cu Uniunea Europeană, în cazul căruia nu există probleme pentru că revizuirile au loc odată la şase luni astfel că în luna ianuarie va fi prima revizuire", a adăugat Liviu Voinea.

În luna decembrie 2013, boardul FMI a anulat o analiză a progreselor realizate de România în conformitate cu acordul preventiv precizând că Guvernul de la Bucureşti trebuie să adopte politici fiscale necesare pentru îndeplinirea angajamentelor asumate în conformitate cu acordul cu FMI.

Ulterior, Guvernul de la Bucureşti a decis amânarea accizei la carburanţi iar şeful statului a promulgat Bugetul pentru anul în curs.

O misiune a FMI este programată să ajungă la Bucureşti în a doua parte a lunii ianuarie. 

×
Subiecte în articol: liviu voinea