x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Votul pe listă: Aleşii PNL, strânşi cu uşa de Antonescu

Votul pe listă: Aleşii PNL, strânşi cu uşa de Antonescu

de Monica Iordache Apostol    |    23 Feb 2010   •   00:00

Crin Antonescu  i-a strâns cu uşa şi pe parlamentarii libe­rali, pentru a accepta fomula propusă de el pentru alegerea conducerii partidului.

"Dacă nu acceptaţi votul pe listă, nu mai candidez la preşedinţia partidului", a susţinut Antonescu, anunţându-l totodată şi pe Ludovic Orban că nu are nici o posibilitate de a candida pentru funcţia de prim-vicepreşedinte.

Antonescu a tran­smis acest mesaj la o întâlnire pe care a avut-o ieri cu parlamentarii PNL, în cadrul căreia s-a conturat totuşi o majoritate în susţinerea acestui sistem de vot. Împotriva listei au vorbit 12 oameni, spun surse participante. Antonescu şi-a condimentat expunerea modificărilor pe care le vrea la statut cu formula: "C-aşa e-n dictatură", aluzie la cei care îl acuză că vrea să instaureze un regim autoritar.

Cel mai nemulţumit a fost Ludovic Orban, care i-a spus lui Antonescu că nu vrea să candideze la şefia partidului, dar ar vrea să candideze iar la funcţia de prim-vicepreşedinte şi a reclamat că sistemul de vot al lui Antonescu anulează dreptul de a fi ales. "Ce posibi­litate am să candidez la funcţia de prim-vice sau de vice­preşedinte în sistemul de liste?", a întrebat ironic Orban. "Nici una!", a venit prompt şi răspunsul de la Crin Antonescu.
În final, Orban i-a oferit lui Antonescu un citat: "Sistemul de listă este  prea comunist chiar şi pentru mine". Întrebat de Antonescu dacă a spus chiar el aceste cuvinte, Orban i-a explicat că, de fapt, le-a spus Ion Iliescu înaintea Congresului PSD din 2010. "N-aş vrea să se spună despre Antonescu că e mai comunist decât Iliescu", a conchis Orban.

Critici au venit, evident, şi de la fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care i-a adus aminte actualului lider PNL că datorită lui a ajuns parlamentar în 2004. Tăriceanu a povestit că, în 2004, Theodor Stolojan a refuzat să-l includă pe Antonescu printre candidaţi. După retragerea lui Stolojan, Tăriceanu, care a preluat şefia PNL,
a modificat lista şi l-a inclus şi pe Antonescu. În ciuda criticilor, liderul PNL a susţinut că propunerea sa de modificare a statutului nu este "un atac la democraţie". El îşi va lansa azi programul politic.

×
Subiecte în articol: politic