x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Adio PET-uri poluante. Europa ne recomandă să bem apă de la robinet

Adio PET-uri poluante. Europa ne recomandă să bem apă de la robinet

22 Oct 2018   •   14:15
Adio PET-uri poluante. Europa ne recomandă să bem apă de la robinet
Sursa foto: Elenathewise/Getty Images/iStockphoto

Uniunea Europeană vrea să stabilească reguli mai stricte în privinţa apei potabile, astfel încât europenii să aibă încredere să bea apă de la robinet, în loc de apă îmbuteliată. Iniţiativa este menită să reducă munţii de PET-uri care poluează şi să ajute cetăţenii să nu mai dea bani pe apa pe care o beau. România este printre statele cu cel mai mic consum de apă de la robinet.

 

Parlamentarii europeni vor vota marţi o Directivă prin care vor stabili noile reguli. Acestea prevăd scăderea valorilor maxime admise pentru anumiţi poluanţi, cum ar fi plumbul (a cărui limită acceptată va fi redusă la jumătate) sau bacteriile dăunătoare. Şi nivelurile microplasticelor vor fi, de asemenea, monitorizate. Normele vor oferi mai multă transparenţă şi încredere consumatorilor care se tem că apa de la robinet nu este bună, şi astfel ar putea reduce consumul de apă îmbuteliată cu 17%.

Datele Comisiei Europeane arată un consum mediu de 106 litri de apă îmbuteliată pe an, astfel încât reducerea consumului de apă la sticlă ar putea diminua cheltuielile gospodăriilor europene cu 600 de milioane de euro pe an.

Accesul la o apă de calitate mai bună ar putea ajuta oamenii să economisească bani şi, de asemenea, va avea un impact pozitiv asupra mediului prin reducerea emisiilor de CO2 şi a deşeurilor de plastic.

Românii preferă sticlele de plastic

Românii consumă pe cap de locuitor 90,2 litri de apă îmbuteliată, în timp ce bulgarii beau în medie 80 de litri pe an, iar croaţii, 73 de litri. Există şi state, precum Suedia, unde se consumă doar 10 litri de apă îmbuteliată pe cap de locuitor, Finlanda, unde se beau doar 14,3 litri, sau Marea Britanie, unde se consumă 35,9 de litri pe cap de locuitor. Datele Uniunii Europene mai arată că un român consumă în medie 74 de litri de apă de băut de la robinet pe zi, fiind printre statele cu cel mai mic consum, alături de Estonia - 70 litri, Lituania - 61 litri şi Malta - 50 litri. La polul opus se află Italia, cu un consum de 243 litri pe zi, Bulgaria cu 191 litri sau Croaţia - 182 litri. Media europeană este de 120 de litri pe zi. Cantităţile se referă la consumul uzual al unei gospodării.

 

"Apa de la robinet este ieftină şi ecologică. Membrii doresc măsuri precum instalarea de fântâni gratuite în locuri publice - inclusiv centre comerciale şi aeroporturi - şi încurajarea furnizării de apă de la robinet în restaurante"

Parlamentul European

 

Românii vor economisi 75 de lei pe lună dacă nu-şi vor mai cumpăra apă plată

×