x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Atenție la înșelătoriile online. Mesaje false privind donații pentru răniții din Fașia Gaza și Israel

Atenție la înșelătoriile online. Mesaje false privind donații pentru răniții din Fașia Gaza și Israel

de Redacția Jurnalul    |    31 Oct 2023   •   14:15
Atenție la înșelătoriile online. Mesaje false privind donații pentru răniții din Fașia Gaza și Israel

Noi înșelătorii au apărut în mediul online legate de războiul din Orientul Mijlociu. Zeci de mii de români au primit mesaje referitoare la o campanie de donații pentru persoanele rănite în Fâșia Gaza și Israel, atrag atenția specialiștii Bitdefender.

Noi înşelătorii online! Zeci de mii de români au primit deja mesajul. Specialiștii oferă sfaturi pentru ca oamenii să nu fie păcăliți

Prin aceste mesaje, oamenii sunt rugați să doneze bani pentru alimente, medicamente și apă, potrivit antena3.ro.

Astfel că specialiștii Bitdefender atrag atenția îndeosebi asupra solicitărilor de donații în cripto, transferuri bancare și carduri cadou. Acestea trebuie evitate. 

Totodată, România se află pe locul trei la numărul de atacuri cibernetice, după Rusia și Suedia. 

Un astfel de exemplu este cazul petrecut la jumătatea lunii octombrie 2023, când Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamţ a transmis că o femeie din orașul Roman a fost înşelată pe Facebook. O persoană necunoscută i-a promis femeii acţiuni la Hidroelectrica, în schimbul sumei de  499 de euro. Aceasta și-a dat seama ulterior că s-ar putea să fi fost păcălită, iar banca la care avea contul i-a confirmat că tranzacţia este o fraudă, astfel că a depus plângere la poliţie.

"Cu ocazia cercetărilor efectuate de poliţişti a rezultat faptul că la data de 10 octombrie, în timp ce persoana vătămată se afla la domiciliu şi utiliza o platforma de socializare, ar fi accesat o reclamă de tranzacţionare a companiei Hidroelectrica, fiind ulterior contactată de către o persoană necunoscută pe telefonul mobil.

Aceasta, fiind îndrumată telefonic de persoana respectivă, ar fi accesat o pagina de internet, introducându-şi datele de pe cardul bancar, autorizând astfel o plată în valoare de 499 de euro", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, Ramona Ciofu, a scris observatornews.ro.

×