x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Boala care îi lasă pe români fără vedere, deşi e uşor de tratat

Boala care îi lasă pe români fără vedere, deşi e uşor de tratat

de Monica Cosac    |    17 Iun 2019   •   18:30
Boala care îi lasă pe români fără vedere, deşi e uşor de tratat

Cel puţin unul din doi oameni cu vârsta de peste 60 de ani suferă de cataractă, aceasta fiind principala cauză de orbire la nivel mondial. Deşi este o afecţiune care poate fi tratată printr-o operaţie simplă şi rapidă, foarte mulţi români amână vizita la medic până îşi pierd complet vederea, este semnalul de alarmă tras de oftalmologi la un congres de specialitate desfăşurat, zilele trecute, la Eforie Nord. Operația de cataractă este decontată de stat şi poate corecta și alte defecte de vedere, mai spun medicii, însă majoritatea românilor nu cunosc acest lucru.

 

Pe fondul accentuării îmbătrânirii demografice, în anul 2050, peste un miliard de oameni vor avea peste 60 de ani, iar cataracta va deveni tot mai frecventă. Această afecțiune se instalează treptat, atunci când cristalinul natural al ochiului începe să se opacifieze. Boala poate să apară după vârsta de 40 de ani, iar prevalența creşte odată cu vârsta. Potrivit statisticilor, la grupa de vârstă de 52–62 ani se înregistrează circa 5% dintre cazurile de cataractă, 30% - la pacienții care au între 60-69 de ani, iar majoritatea cazurilor (peste 64%) apar la pacienții de peste 70 de ani.

Cataracta are un impact important asupra calităţii vieţii pacienţilor: nu-şi mai pot urmări programele preferate la TV, citesc cu dificultate, au probleme cu observarea indicatoarelor și a semnelor rutiere când conduc. De asemenea, cataracta este frecvent asociată cu depresia.

Operaţie de rutină

Singurul tratament al cataractei este îndepărtarea chirurgicală a cristalinului natural opacifiat și înlocuirea lui cu unul artificial, spun oftalmologii, iar datorită dezvoltării tehnologiei medicale, aceasta a devenit acum o intervenție chirurgicală de rutină. Recuperarea după operaţie este rapidă, iar cei mai mulţi pacienţi se pot întoarce la activităţile lor zilnice foarte repede. În 24 de ore, pacienţii îşi pot relua activităţile zilnice şi vederea li se va îmbunătăţi în timp, subliniază medicii.

Diabetul şi hipertensiunea, factori de isc

„Operația de cataractă este o procedură obișnuită care, în general, durează mai puțin de 30 de minute și are 90% rată de succes. Există posibilitatea ca anumite afecțiuni medicale să crească riscul de dezvoltare a cataractei - diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea. Alți factori care au legătură cu apariția cataractei pot fi: expunerea îndelungată la lumina cu ultraviolete, fumatul sau utilizarea steroizilor pe termen lung”, explică dr. Silvia Chiotoroiu, medic primar oftalmolog la Spitalul „Nicolae Malaxa” din Capitală. Rata de succes este cu atât mai ridicată, cu cât afecţiunea este depistată şi tratată mai dvreme.

Anumite afecțiuni oculare – precum: miopia, hipermetropia, astigmatismul sau presbiopia - se pot corecta în timpul operației de cataractă, însă foarte puţini oameni ştiu acest lucru.

„Studiile arată că 66% dintre români nu știu că operația de cataractă poate corecta și alte defecte de vedere precum presbiopia și astigmatismul. Cristalinul ales împreună cu medicul oftalmolog poate ajuta pacientul să devină independent de ochelari”, subliniază dr. Horia Stanca, secretar general al Societății Române de Retină (SRR).

 

„Pentru 2019, Societatea Română de Cataractă și Chirurgie Refractivă estimează un număr de peste 100.000 operații de cataractă. O cifră mică, care ne situează mult în urma altor state din Uniunea Europeană”, spune prof. dr. Călin Tătaru, președintele Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă (SRCCR).

 

Specialiştii recomandă efectuarea unui examen oftalmologic la fiecare doi ani, pentru persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, şi anual, după vârsta de 55 de ani. 

 

Peste 700 de medici oftalmologi din țară, dar și din Austria, Grecia, Germania, Egipt, Italia, Polonia și SUA au participat la cea de-a VI-a ediţie a  Congresului Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă.

 

Pacienţii nu recunosc simptomele

Opt din zece pacienţi nu recunosc simptomele cataractei, avertizează oftalmologii, precizând că semnele care ar trebui să ne trimită la doctor sunt: vederea slăbită şi neclară (atunci când aveţi cataractă e ca şi cum v-aţi uita printr-un geam aburit); sensibilitatea crescută la lumină şi la imagini strălucitoare; cercuri luminoase în jurul surselor de lumină; culorile devin mai şterse şi încep să capete o nuanţă gălbuie. De asemenea, cataracta poate să ducă la vedere dublă, precum şi la nevoia de a schimba ochelarii sau lentilele de contact tot mai des. 

 

 

 

×