Dureri severe, aproape permanente, stări de oboseală inexplicabile şi infertilitate. Sunt doar câteva dintre simptomele cu care se confruntă femeile care suferă de endometrioză, o boală progresivă şi foarte greu de diagnosticat. Un nou centru multidisciplinar, dedicat diagnosticării şi tratării endometriozei, a fost deschis, ieri, în Capitală. Acesta reuneşte specialişti din obstetrică şi ginecologie, chirurgie laparoscopică, anatomie patologică, imagistică, gastroenterologie şi urologie.
Una din zece românce aflate în perioada fertilă ar putea fi afectată de endometrioză, estimează specialiştii. „Endometrioza, deși o afecțiune răspândită în rândul femeilor, nu este foarte cunoscută, iar două din trei femei cu această boală sunt diagnosticate târziu și tratate pentru alte afecțiuni. Diagnosticul târziu poate avea implicații ireversibile asupra fertilității”, spune dr. Ionuț Ion, șeful secției de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Medicover şi coordonatorul Centrului de Endometrioză.
„În mod constant vedem paciente cu endometrioză severă din toată ţara”, mai spune medicul, precizând că „nu este o boală malignă, dar poate să dea suferinţe foarte severe”. Din păcate, mai mult de jumătate din cazurile de endometrioză profundă sunt diagnosticate cu o întârziere de peste şapte ani şi au nevoie, în medie, de opt consultaţii până la stabilirea acestui diagnostic. „Asta, în condiţiile în care pacientele suferă dureri severe, adesea profunde, adesea continue, care le afectează nu numai calitatea vieţii, ci şi relaţiile personale, relaţiile sociale şi activitatea profesională”, mai precizează medicul.
Cunoscută și sub numele de „cancerul care nu ucide” sau „Cenușăreasa” bolilor ginecologice, endometrioza afectează mai multe organe. În general, femeile merg la ginecolog prezentând dureri profunde sau disconfort în timpul activității sexuale, dureri menstruale accentuate, stări de oboseală inexplicabile sau din cauza infertilității. Însă, alte simptome determină pacientele să viziteze medici de la alte specialități (urolog, gastroenterolog).
Dacă nu este diagnosticată şi tratată la timp, endometrioza poate duce la infertilitate, afectare digestivă, afectarea funcției vezicale (uneori, chiar la imposibilitatea urinării), afectare ureterală – poate cauza încetarea funcției rinichiului.