x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cancerul “tăcut” face tot mai multe victime

Cancerul “tăcut” face tot mai multe victime

de Monica Cosac    |    23 Noi 2016   •   19:45
Cancerul “tăcut” face tot mai multe victime
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

Peste 10.000 de români îşi pierd viața, în fiecare an, din cauza cancerului pulmonar, boala oncologică cu cea mai ridicată rată de mortalitate, iar statisticile arată că numărul acestora este continuă în creştere. În acest context, un program naţional pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar este imperios necesar, avertizează pneumologii.

 

În România, tot mai mulţi oameni pierd lupta pentru viaţă din cauza cancerului pulmonar. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, numărul românilor ucişi de această boală “tăcută” a crescut de la an la an, începând din 2012. Anul trecut, numărul deceselor ajungând la peste 10.300, cele mai multe din Bucureşti. În același timp, alte patru milioane de persoane prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi, în special în zonele urbane.

“Cancerul pulmonar ucide repede şi este nevoie de consultul medical cât mai urgent”, spune Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), subliniind faptul că informaţiile despre simptomele cancerului pulmonar trebuie să ajungă la cât mai mulţi oameni, iar soluţiile terapeutice să fie pe agenda Ministerului Sănătăţii.

Medicii avertizează, de asemenea, că maladia este una “tăcută”, motiv pentru care pacienţii ar trebui să dea importanţă şi celor mai banale simptome, mai ales dacă sunt fumători sau locuiesc în zone poluate atmosferic. “Este o boală care ucide foarte repede şi de aceea orice simptom, pe care îl considerăm la un moment dat mai puţin important, să îi dăm o importanţă maximă. Nu trebuie să ajungem să scuipăm sânge ca să ajungem la doctor”, spune pneumologul Roxana Nemeş.

Potrivit specialiştilor, în România este necesar un program naţional de depistare precoce a cancerului pulmonar având în vedere datele statistice evolutive. Reprezentanţii FABC şi Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) au lansat, ieri, o campanie de informare privind cancerul pulmonar, semnând totodată şi un parteneriat prin care medicii de familie vor primi afișe cu impact vizual cu informații clare despre simptomele bolii, pe care le vor prezenta pacienţilor.

Principalele simptome ale cancerului pulmonar sunt: tusea, respirația cu șuierat sau sacadată, infecțiile pulmonare sau bronșitele frecvente, dureri în piept sau de oase, vocea răgușită, dificultatea de a înghiți, pierderea rapidă în greutate.

Cea mai bună metodă de prevenire a cancerului pulmonar este renunţarea la fumat şi evitarea fumatului pasiv. Potrivit specialiştilor, cei care renunţă la fumat înainte de 50 de ani îşi reduc la jumătatea riscul de a muri de această boală.

Fumatul şi poluarea din aer sunt doi dintre cei mai importanţi factori care contribuie la apariţia cancerului pulmonar.

×
Subiecte în articol: cancer cancer pulmonar