O hotărâre de consiliu local care ar trebui să crească nivelul de confort în Cpaitală, H.C.G.M.B. 120/2010, a ajuns să creeze cazuri sociale, din cauza aplicării ei abuzive de către poliţiştii locali. Viceprimarul Capitalei a convocat reprezentanţii Poliţiei Locale astăzi, pentru a le spune cum se aplică legea.
Angajaţii Poliţiei Locale nu au înţeles textul Hotărârii, care spune că amenzile se dau celor care aruncă pe stradă gunoaie, astfel încât şi-au făcut planul de amenzi cu femeile de serviciu care mută dintr-un loc în altul deşeurile mari, în aşteptarea utilajelor de la ADP. În Bucureşti s-au aplicat deja mai multe amenzi, în cadrul acţiunilor demarate de primăriile de sector. Cei care nu vor să se supună şi încearcă să argumenteze în faţa poliţiştilor locali sunt ameninţaţi cu o amendă mai mare, între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru încercarea de împiedicare a organului de ordine în exercitarea activităţilor de serviciu. După ce o asociaţie de proprietari din sectorul 6 a semnalat un astfel de caz, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, a chemat de urgenţă, astăzi, reprezentanţii Poliţiei Locale, pentru a le explica în ce fel trebuie să se aplice noua lege şi de ce nu este legal să amendeze oamenii de serviciu. “Nu este normal. Dacă omul de serviciu face curăţenie, nu înseamnă că el este cel care a produs gunoiul şi l-a lăsat în faţa blocului. Mâine (astăzi – n.r.), la ora 10.00, voi avea o întâlnire la Poliţie Locală. Îi voi chema pe toţi, pentru a lămuri acest aspect. Nu trebuie să existe activităţi abuzive, ci să fie identificat autorul. Este o chestiune de drept universal, nu poţi pune în răspundere unei persoane ceea ce nu face. Este o mare diferenţă între a aplica o contravenţie şi a condamna un om nevinovat. Legea spune foarte clar că este amendat cel care aruncă gunoiul, nu omul de serviciu care-l manipulează”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu.
2.000 de lei este cea mai mică amendă, aproape de două ori salariul minim net pe economie
Pentru un angajat la Salubritate, amenda de 2.000 de lei înseamnă plata chiriei pe trei-patru luni, iar lipsa unei locuinţe îi ia automat şi posibilitatea de a se mai prezenta la locul de muncă.