x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Ce spune Patriarhia Română despre modificarea legată de gen și sex din buletin

Ce spune Patriarhia Română despre modificarea legată de gen și sex din buletin

05 Aug 2021   •   12:44
Ce spune Patriarhia Română despre modificarea legată de gen și sex din buletin
Sursa foto: Lucian Alecu

Oamenii au o reacție de reticență și revoltă pe deplin justificată legată de dezbaterea despre gen și sex din buletin, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu: „Nu este vorba despre Cartea vieții, ci despre banala carte de identitate cetățenească”.

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de gen, care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de sex. Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de gen, vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în gen”, transmite purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Potrivit lui Vasile Bănescu, celelalte reacții negative referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate de neînțelegerea conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere religios.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre Cartea vieții, ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre identitatea noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile, "se va crea şi posibilitatea de a avea o carte de identitate simplă pentru cetăţenii care nu vor carte de identitate cu cip" ”, adaugăp acesta.

Există, așadar, posibilitatea de a nu opta pentru eliberarea unui asemenea document electronic.

„Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, se arată în finalul comunicatului.

Mai devreme, preotul catolic Francisc Doboș a avut o postare ironică despre același subiect, scriind că o „ținea sus și tare” că sunt „Papesa Francisc”, a devenit „supi” și striga că este „discriminată, gen”.

„Când biologia m-a trezit să merg la baie am descoperit că eram doar Papa Francisc. Iar când m-am trezit din vis am văzut că eram doar popa Francisc. Doamne, tu mi-ai dat sexul iar eu căutam genul. Mulțam că mă trezești mereu la cine sunt cu adevărat”, a scris preotul catolic pe Facebook.

MAI a făcut miercuri precizări despre cartea de identitate electronică, iar directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor, Cătălin-Aurel Giulescu, afirma că „orice opţiune este posibilă”.

Cartea de identitate electronică a fost lansată, luni, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Documentul asigură garanţii suplimentare de securitate şi un acces facil la servicii esenţiale, fiind promisă şi reducerea birocraţiei.

Dar un aspect controversat, tot mai discutat săptămâna aceasta, este înlocuirea rubricii „sex” cu „gen” pe noua carte de identitate.

Întrebat dacă este posibilă revenirea la termenul „sex”, Cătălin-Aurel Giulescu a răspuns: „Orice opţiune este posibilă, vom analiza cu foarte mare atenţie şi vom trage nişte concluzii, este foarte posibil ca menţiunea respectivă să fie sex. Nu este niciun fel de problemă în acest sens. Regulamentul UE aminteşte în preambul la punctul 24 de sex, la punctul 27 de gen. Totodată, în partea dispozitivă o să vedeţi că utilizează expresia gen”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: patriarhia romana gen sex