x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Modificări la Legea cetățeniei. Condițiile în care soțul/soția poate deveni cetăţean român

Modificări la Legea cetățeniei. Condițiile în care soțul/soția poate deveni cetăţean român

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   22:30
Modificări la Legea cetățeniei. Condițiile în care soțul/soția poate deveni cetăţean român

Senatul a adoptat şi amendat, marţi, un proiect de completare a Legii cetăţeniei, iniţiat de Guvern,

Amendamentul a fost propus de senatorul PSD, Robert Cazanciuc, adoptat de Comisia juridică şi votat  plenul Senatului. Acesta stabileşte că cetăţenia română se poate acorda, la cerere, unei persoane străine care este căsătorită şi convieţuieşte în afara graniţelor cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani, informează Agerpres. 

Legislaţia actuală prevede ca pentru acordarea cetăţeniei cetăţeanului străin căsătorit cu un român/româncă trebuie să locuiască cel puţin 5 ani în România, ceea ce constituie, în opinia senatorului, "o barieră" şi şi-a exprimat speranţa ca "bariera să fie depăşită" prin acest proiect de lege.

Date biometrice

Actul normativ mai prevede măsurile necesare pentru dobândirea cetăţeniei române şi norme care să împiedice obţinerea în mod fraudulos a acesteia. Sunt prevăzute verificări biometrice pentru persoanele care solicită acordarea cetăţeniei române.

"Proiectul completează cadrul legal în materia documentelor de călătorie şi actelor de identitate ale cetăţenilor români şi introduce verificări biometrice în procesul de acordare a cetăţeniei române prin implementarea unor procese verificabile şi sigure pentru a garanta că toţi solicitanţii de cetăţenie au identitate confirmată biometric înainte de a li se acorda cetăţenia română şi, ulterior, la eliberarea actului de identitate sau a documentului de călătorie romanesc. 

Măsurile de introducere a biometriei privesc şi înlocuirea actualului certificat de cetăţenie de hârtie cu un card electronic de cetățenie româă, eliberat celui căruia i s-a acordat sau care a redobândit cetăţenia română.

Cardul de cetăţenie română include un suport de stocare de înaltă securitate în care sunt memorate datele biometrice şi datele personale ale titularului", se mai arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române 21/1991, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional.

×
Subiecte în articol: legea cetateniei casatorie