x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Cum să cumperi carne de pui sănătoasă. La ce trebuie să fii atent

Cum să cumperi carne de pui sănătoasă. La ce trebuie să fii atent

de Redacția Jurnalul    |    30 Apr 2025   •   16:00
Cum să cumperi carne de pui sănătoasă. La ce trebuie să fii atent
Sursa foto: Hepta

80% dintre români vor să cumpere carne de pui crescut natural deși prețul este mult mai mare, potrivit unui studiu Eurostat.

Specialiștii avertizează însă că, în lipsa unor reglementări clare, etichetele îi pot duce în eroare pe consumatori. 

Carnea de pui din magazine

"Nu sunt stresaţi. Ies când vor, intră când vor în căsuţa lor. Livrăm la domiciliu, nu prea facem faţă", spune Cecilia Gherghel, crescător de pui, de lângă Baia Mare, pentru observatornews.ro.

Un kilogram de carne de pui este 23 de lei dar crescătorii spun că prețul este jusificat. 

"Spre deosebire de o crescătorie industrială, unde pasărea aia nu consumă foarte mult pentru a lucra cu mediul, aceste păsări pe care le vedeţi trăiesc de la -5 grade iarna la 40 vara. Consumuri energetice mai mari care se traduc în consum de mâncare mai multă", explică Dan Constantinescu, fermier.

"Cu cât stă mai mult afară, la lumină, şi-şi urmează paşii fiziologici, are o carne de o calitate mai bună. Ea nesecretând hormoni de stres foarte mulţi, nu există probleme majore în ceea ce priveşte bolile", spune Ovidiu Nicolae, medic veterinar.

În supermarketuri găsim zeci de etichetări la carnea de pui. Unele sunt înşelătoare, în lipsa unor standarde clare, atrag atenţia specialiştii.

"Puiul care are viaţă mai lungă, aceste certificări pot fi date de către laboratoare acreditate şi nu doar printr-un mesaj publicitar. Iar aceste informări ar trebui să se regăsească pe etichetele unor astfel de produse", recomandă Sorin Mierlea, preşedinte INFOCONS.

O caserolă obișnuită de pui costă 9,40 de lei/kilogram. Însă un pui crescut lent, cu pielea galbenă şi hrănit natural şi sănătos, costă circa 14 lei/kilogram. 

"Carnea de pui este cea mai căutată şi are o pondere de peste 50% din vânzări, înainte de porc şi cea de vită. Un sfert dintre produse sunt din pui crescut lent", spune şi Michael Kaisser, CEO supermarket online.

Cum știi ce cumperi

Există câteva trucuri pentru a ne putea da seama singuri ce fel de carne mâncăm. 

"Acesta (puiul crescut lent), dacă încerci să-l rupi, nu o să reuşeşti. Un pui din acela (din comerţ) s-ar putea să-i rupi femurul. Te uiţi la cum arată pielea de pe burtă, e puţin mai julită. Consistenţa cărnii, când pui mâna pe ea, nu-ţi intră degetul ca-n astea de la magazin", explică Marius Tudosiei, antreprenor.

Producția de carne de pui din țara noastră asigură consumul intern și 50% merge la export.

 

×
Subiecte în articol: carne carne pui