x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Aplicație MAI. Cum poți să reclami un șofer agresiv în trafic

Aplicație MAI. Cum poți să reclami un șofer agresiv în trafic

de Redacția Jurnalul    |    28 Oct 2024   •   18:15
Aplicație MAI. Cum poți să reclami un șofer agresiv în trafic

Șoferii agresivi în trafic vor putea fi reclamați pe o aplicație a Ministerului de Interne.

Instituția a lansat o platformă prin intermediul căreia poate fi reclamat comportamentul violent al participanților la trafic. Sesizarea online trebuie însoțită de de probe audio sau video. 

Platforma de reclamaţii poate fi accesată pe site-ul MAI, la secțiunea sesizări abateri rutiere. Trebuie făcut un cont în prealabil. După conectare trebuie adăugată o sesizare nouă și completat un formular. Se introduc datele personale și informatii despre incident: data, ora, locul si numarul de înmatriculare al vehiculului implicat. Iar in final se  atașează probele video sau audio. Tot procesul dureaza circa 10 minute, relatează observatornews.ro.

De câte ori poate fi reclamat acelaşi şofer

După un incident neplăcut în trafic, Paul a vrut să anunţe autorităţile prin noua metodă. "Veneam dinspre Brasov spre Bucuresti, noroc ca eram singur in masina. M-am trezit cu TIR-ul pe partea stanga si cu acele masini venind spre mine pe sensul meu", a declarat Paul Andrei, şofer. Însă după ce a completat formularul online, nu mai este atat de sigur ca cei care au gresit vor fi pedepsiti deoarece platfoma pune la dispozitie doar 10 sectiuni de comportament agresiv, printre care și deplasarea succesivă de pe o bandă pe alta, folosirea repetată a claxonului sau a luminilor, reducerea bruscă a vitezei sau accelerararea motorului.

"Eu am atasat filmuletul meu si l-am incadrat la  pastrarea  distantei neregulamentare, mi s-a parut ca e cel mai apropiat de ceea ce s-a intamplat doar ca e evident ca nu e vorba de asa ceva", a declarat Paul Andrei, şofer.

"Doar abaterile acestea vor fi validate, alte abateri nu vor fi validate si sesizarea va fi clasata", explică Bogdan Oproiu, Direcţia Rutieră IGPR.

Reclamanţii trebuie sa respecte si alte conditii. "Nu avem voie sa transmitem mai mult de o sesizare pentru un numar de inmatriculare in 24 de ore sau mai mult de trei sesizari pentru acelasi numar de inmatriculare in 15 zile", spune Bogdan Oproiu, Direcţia Rutieră IGPR.

Dacă politistii stabilesc faptul ca au fost încălcate regulile de circulație, soferul reclamat va fi sancționat in cel mult 6 luni. Comportamentul agresiv în trafic se pedepsește cu amendăîntre 660 și 825 de lei și reținerea permisului de conducere pentru 30 de zile.

 

×