Persoanele care suferă de diabet zaharat sunt mult mai vulnerabile la infecția cu noul coronavirus, iar studiile arată că cel puțin unul din zece români este afectat de această boală. În acest context, conf. dr. Anca Pantea Stoian, vicepreşedintele Comisiei Naţionale de Diabet a Ministerului Sănătății, face o serie de recomandări acestor pacienţi, atât pentru prevenirea îmbolnăvirii, cât şi în cazul în care au suspiciunea infectării cu coronavirus.
Pacienți cu diabet sunt mult mai vulnerabili la infecţiile cu noul coronavirus, iar una dintre explicațiile este dezechilibrul metabolic cronic, în special controlul glicemic slab. Pe de altă parte, complicaţiile diabetului sau alte boli cronice coexistente cresc riscul de infecţie COVID-19 pentru această categorie de pacienți. Un factor de risc major pentru evoluția severă a pacienților cu diabet zaharat și COVID-19 este și vârsta (persoanele de peste 65 de ani fiind mai vulnerabile), explică medicul.
Medicamente pentru 3 luni
Prin urmare, pe lângă măsurile generale de prevenție recomandate de către autorități, pacienții cu diabet zaharat ar trebui să ia în calcul și asigurarea medicamentelor și a consumabilelor pentru perioada izolării la domiciliu. „Ar fi indicat ca pacienții să pregătească o listă de medicaţie curentă şi să roage medicul curant/de familie/diabetolog să le prescrie medicaţia pentru o perioadă de 1-3 luni, pentru a evita deplasările repetate la farmacii și cabinete medicale. (...) Dacă anumite medicamente nu se găsesc temporar în farmacii, comunicați acest aspect medicului pentru ca acesta să vă poată oferi alternative terapeutice”, explică dr. Pantea Stoian, de la UMF „Carol Davila” din București.
Totodată, pacienţii insulinodependenţi trebuie să se asigure că au un stoc rezonabil de insulină, depozitată corespunzător, precum și suficiente teste pentru glicemie și pentru determinarea corpilor cetonici urinari. În cazul celor cu regim intensificat de insulină, bolnavii trebuie să se asigure că dețin o rezervă de glucagon (3-4 kit-uri) pentru corectarea hipoglicemiilor severe, mai precizează medicul.
Atenție la dietă
Pe lângă faptul că trebuie să respecte tratamentul prescris de diabetolog, pentru acești pacienți sunt foarte importante exercițiile fizice ușoare, chiar și în casă, de 30 minute zilnic, și orele de somn. De asemenea, nu trebuie să uite să se hidrateze corect și să calculeze cantitatea de carbohidrați. Să mănânce multe legume, proteine, dar să aibă pe perioada izolării și produse pe bază de zahăr pentru eventualele episoade de hipoglicemie (dextroză, băuturi îndulcite, miere, bomboane etc).
Ce trebuie să facă diabeticii dacă s-au îmbolnăvit:
- „Hidrataţi-vă corespunzător, minimum 2 litri, preferabil apă! Dacă întâmpină dificultăţi în a se hidrata, la fiecare 15 minute să consume lichide în cantitate mică. Limitaţi consumul de cafea/cafeină!
- Nu renunţaţi la tratamentul pe care îl urmaţi curent, indiferent de tipul acestuia (antidiabetic, antihipertensiv, antidislipidemic). Dacă nu vă puteţi alimenta normal, sunaţi medicul diabetolog pentru reevaluarea medicaţiei.
- Dacă valoarea glicemiei coboară sub 70 mg/dl, consumaţi alimente ce conţin carbohidraţi simpli, 15 grame: glucoză, miere, zahăr, sucuri din fructe, băuturi cu zahăr, bomboane şi verificaţi după 15 minute glicemia pentru a vă asigura că aceasta a crescut peste 70mg/dl. Verificaţi şi valorile glicemiilor postprandiale (la două ore după masă) şi la ora 3 noaptea! Notați-le în jurnal și comunicați-le medicului!
- Dacă valoarea glicemiei este peste 250 mg/dl, verificaţi prezenţa corpilor cetonici în urină şi sunaţi medicul în situaţia în care descoperiţi testul pozitiv!
- Dacă folosiţi senzori de monitorizare glicemică şi aţi luat acetaminofen, este bine să verificaţi valoarea glicemiei prin efectuarea unui test cu glucometrul.
- Monitorizaţi tensiunea și temperatura”, recomandă dr. Anca Pantea Stoian.
Indiferent că este vorba despre persoane cu diabet de tip 1 sau tip 2, acești pacienți au un risc de infecție de până la trei ori mai mare, comparativ cu populația generală.
Tusea uscată persistentă, respiraţia dificilă sau senzația de lipsă de aer, gât uscat, febră, durere sau presiune persistentă în piept, pierderea bruscă a gustului și a mirosului, durerile de cap, tulburările digestive, scaunele diareice și vărsăturile pot fi semnele unei infecții COVID-19.
Citește pe Antena3.ro