România va primi aproape 18 milioane de euro pentru distribuţia de fructe şi lapte în şcoli, începând cu anul şcolar 2017 - 2018, ca parte a unui program european menit să încurajeze alimentaţia sănătoasă în rândul elevilor, a anunţat Comisia Europeană. Programul prevede pe lângă distribuirea de fructe, legume şi produse lactate, cursuri educaţionale specifice, care să le explice copiilor importanţa unei bune alimentaţii şi modul în care sunt produse alimentele.
Programul va fi lansat de astăzi şi va fi pus în aplicare începând cu prima zi de şcoală în toate statele Uniunii Europene. Bugetul pentru anul şcolar 2017 - 2018, la nivel UE, este de 250 de milioane de euro. României îi revin 6,86 de milioane de euro pentru distribuirea de fructe şi legume în şcoli. Pentru distribuirea de lapte, bugetul alocat ţării noastre este de 10,86 de milioane de euro. Pe lângă distribuirea efectivă a produselor alimentare, programul include şi cursuri în care elevii vor învăţa despre importanţa unei alimentaţii sănătoase. Comisia Europeană urmăreşte să reunească şi să optimizeze programele deja existente în ţările Uniunii Europene prin care elevilor li se oferă fructe sau lapte în şcoli. Potrivit datelor organismului european, în anul şcolar precedent peste 20 de milioane de copii au beneficiat de un astfel de program alimentar. Participarea este facultativă, însă toate cele 28 de state UE au anunţat că vor lua parte la acest program. Elevii vor primi cu prioritate fructe proaspete, legume şi lapte de consum. Se pot distribui şi produse prelucrate, precum supe, compoturi de fructe, sucuri, iaurturi şi brânzeturi, însă această opţiune trebuie să fie avizată de către autorităţile sanitare. De asemenea, produsele nu pot avea adaosuri de zahăr, sare şi grăsimi decât în cantităţi limitate şi numai cu avizul unei autorităţi sanitare naţionale. Ajutorul venit din partea Uniunii Europene nu are scopul de a înlocui programele naţionale, statele UE având opţiunea de a finanţa pe cont propriu programe similare, complementare. Alegerea produselor alimentare va avea la bază considerente de sănătate şi mediu, caracterul sezonier, varietatea şi disponibilitatea produselor, acordând prioritate produselor originare din UE. Statele membre pot încuraja achiziţiile locale sau regionale, produsele ecologice, lanţurile de aprovizionare scurte, beneficiile pentru mediu şi sistemele agricole de calitate.
"Mă bucur foarte mult că va fi lansat noul program pentru şcoli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi şi mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani", Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură
Va fi favorizată distribuirea fructelor de sezon, cultivate local