x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Franţa: tur ciclist în sprijinul româncelor cu cancer de sân

Franţa: tur ciclist în sprijinul româncelor cu cancer de sân

de L. Budin    |    05 Oct 2020   •   10:16
Franţa: tur ciclist în sprijinul româncelor cu cancer de sân

Pentru că în fiecare an, la început de octombrie, se marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului de sân, o asociaţie a încurajat, atât în Franţa, cât şi în România, o serie de evenimente sportive în aer liber. Scopul: să demonstreze că boala poate fi depăşită şi să strângă fonduri pentru proteze mamare destinate româncelor care au suferit o masectomie.

 

 

Din 2010 încoace, asociaţia franco-română Casiopeea organizează anual competiţii de alergare sau pe bicicletă, la care poate participa oricine. Taxa de participare e dedicată, în întregime, cumpărării de proteze mamare, pentru a completa programul național de îngrijire a femeilor cu cancer de sân. În martie anul acesta, urma să se organizeze un tur ciclist, pe ruta Paris-Bucureşti. Din cauza pandemiei, parcursul a fost modificat şi s-a încheiat în weekendul care tocmai a trecut. Mai multe femei au parcurs pe bicicletă 850 de kilometri, între localitatea La Baule din vestul Franţei şi Paris. În Săptămâna Roz (28 septembrie – 3 octombrie), mişcarea în aer liber a fost încurajată şi în România.

 

Tur ciclist de o săptămână

Turul ciclist de o săptămână, al echipei franceze Casiopeea, s-a încheiat la Paris. La punctul de sosire, curajoasele participante, care nu sunt sportive de performanţă şi care au suferit, toate, de cancer mamar, au fost întâmpinate de ambasadorul Luca Niculescu şi de ministrul Sporturilor din Franţa, Roxana Mărăcineanu (fostă sportivă de performanţă, de origine română). Lucru firesc, dat fiind că evenimentul a fost organizat sub patronajul Ministerului francez al Sporturilor, în parteneriat cu Ambasada României în Franţa.

 

Mişcare pe lângă casă

În România, din cauza pandemiei, crosul care se organiza în mod obişnuit, în Parcul Tineretului, nu s-a mai ţinut. Doritorii au fost însă îndemnaţi să facă mişcare pe lângă casă sau în parc şi să doneze achiziţionând un tricou cu însemnele Casiopeea.

Participanţii au avut ocazia să trimită un e-mail pe adresa asociaţiei, alături de o captură de ecran a telefonului, cu aplicaţia de monitorizare atestând numărul de kilometri parcurşi. O tombolă cu premii îi va răsplăti pe temerari.

Franţuzoaica Nathalie David, care a locuit un timp în România, a pus bazele Asociaţiei Casiopeea în urmă cu zece ani.

Turul Paris-Bucureşti pe biciclete urmează să aibă loc în 2021.

 

2.500 de proteze mamare au fost achiziţionate şi donate din 2010 până-n prezent.

 

 

Credit foto: Facebook Ambasada României în Franţa

×