x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul trimite în șomaj 2.000 de salariați cu handicap

Guvernul trimite în șomaj 2.000 de salariați cu handicap

de Diana Scarlat    |    10 Aug 2017   •   13:55
Guvernul trimite în șomaj 2.000 de salariați cu handicap

Guvernul susține că nu vrea să desființeze Unitățile protejate (UP), care au cel puțin 30% dintre angajați persoane cu handicap, însă exact asta a făcut pe 4 august, când a emis OUG 60. Această ordonanță lasă Unitățile protejate fără absolut niciun fel de protecție pe piața liberă. Este clar că persoanele cu dizabilități au nevoi speciale, iar cei 2.000 de oameni angajați în aceste societăți lucrează mult mai lent și cu productivitate mult mai redusă decât oamenii fără probleme medicale, astfel încât firmele care i-au angajat sunt acum în situația de a-i da afară, ca să scape de falimentul inevitabil în concurența cu celelalte companii.

 

Legea pentru promovarea și protecția drepturilor pentru persoane cu dizabilități stabilea faptul că orice angajator cu peste 50 de lucrători are obligația de a primi 4% persoane cu dizabilități sau de a plăti contravaloarea a jumătate din salariul lor brut. În varianta alternativă, de plătă a unei taxe reprezentând jumătate din salariul minim brut pe economie, înmulțit cu numărul de persoane cu dizabilități care ar trebui să fie angajate în respectiva companie angajatorii puteau să aleagă dacă trimit banii către bugetul statului sau cumpără produse și servicii de la Unitățile protejate. În acest fel, Unitățile protejate, care acum au circa 2.000 de angajați persoane cu dizabilități, au fost ajutate să evite concurența de pe piața liberă.

Specialiștii din Ministerul Muncii și din Ministerul de Finanțe nu au înțeles că atunci când au schimbat  articolului 78 al Legii 448 din 2006, prin OUG 60/2017, au eliminat tocmai mecanismul de supraviețuire financiară a acestor întreprinderi.

Indemnizații mai mari cu trei lei pentru alegători

“Ordonanța aceasta distruge sectorul unităților protejate, în ciuda a ceea ce susține guvernul. Ne-au luat singura posibilitate de a rezista pe piață. Prin actualele modificări, angajatorii plătesc o taxă dublă față de ceea ce plăteau anterior și nu mai au opțiunea de a cumpăra produse și servicii din această sumă. Unitatea protejată are cel puțin 30% persoane cu dizabilități angajate, ceea ce înseamnă probleme: concedii medicale, productivitate foarte scăzută. Fără a mai exista acea piață de desfacere, Unitățile protejate fie vor dispărea, fie vor concedia persoanele cu dizabilități, pentru că nu mai există niciun fel de avantaj sau de protecție, în acest moment. Practic, nu mai au de ce să se numească unități protejate”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Mihaela Munteanu, director de comunciare și advocacy al Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS). Taxa dublată va merge, de la 1 septembrie, la buget, pentru a se plăti indemnizații în mod egal pentru toate ersoanele cu handicap, nu doar pentru cele care s-au angajat.

Dincolo de paradoxul creat, de a avea Unități protejate neprotejate, Ordonanța 60 este percepută deja ca o strategie politică de a atrage electorat pentru viitoarele alegeri. “E praf în ochi, așa cum fac de obicei. Promit acum că vor da mai mulți bani la handicapați, își fac rost de alegători, din ăia care trăiesc doar din așa ceva, iar pentru asta omoară firmele și oamenii care chiar vor să muncească. Mai mult de trei lei pe lună nu va primi o persoană cu handicap, dar se va duce vorba că se dau bani în plus. Eu am handicap și vreau să muncesc, dar guvernul mă vrea acasă, în pat, cu indemnizație”, mărturisește o tânără de 35 de ani care nu a putut să muncească mult timp, din cauză că se deplasează în scaun cu rotile. Abia acum trei ani și-a găsit locul într-o unitate protejată.

 

Explicația guvernului pentru OUG 60 a fost că, decât să se finanțeze locurile de muncă ale persoanelor cu handicap care vor să muncească, e mult mai bine să se plătească indemnizații pentru toți cei 800.000 de români cu dizabilități, chiar dacă sumele sunt infime și descurajează integrarea socială.

 

Textul ordonanței se mai poate schimba atunci când va ajunge în parlament, dar până atunci va produce efecte, de la 1 septembrie. Guvernul o mai poate schimba, ca în cazul OUG 13, printr-o altă ordonanță.

 

Surse din guvern spun că s-ar fi luat această măsură pentru că unii au monopolizat piața, astfel încât o singură persoană deține peste 60% din unitățile protejate. Agnajatorii afectați spun că ar trebui să fie tarși la răspundere cei care fură sau încalcă legea, în loc să fie distrus tot domeniul.

 

 

 

×