x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Guvernul va aloca fonduri pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii în judeţul Bistriţa - Năsăud

Guvernul va aloca fonduri pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii în judeţul Bistriţa - Năsăud

26 Mai 2019   •   16:53
Guvernul va aloca fonduri pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii în judeţul Bistriţa - Năsăud

Ministrul Apelor şi Pădurilor va solicita săptămâna viitoare Guvernului să aloce circa 100 milioane de lei din Fondul de rezervă,  aflat la dispoziţia sa, circa 100 de milioane de lei pentru acoperirea pagubelor provocate de inundaţii în judeţul Bistriţa- Năsăud în ultimele două săptămâni. În perioada 15-17şi 20-22 mai, în bazinul hidrografic Someş, pe raza localităţilor Beclean, Ţigău, Sărăţel, Domneşti, Bârla, Sântioana şi Budacu de Jos, a căzut ȋntr-un timp foarte scurt o cantitate mare de precipitaţii care a generat creşteri de niveluri şi debite pe cursurile de apă cu atingerea şi depăşirea cotelor de atenţie şi pericol la staţiile hidrometrice Budacu de Jos. Pentru evitarea pe viitor a unor astfel de calamităţi au fost deja formulate o serie de propuneri care vor viza punerea în siguranţă a zonelor afectate. Proiectele avute în vedere sunt:

-“Înlăturarea efectelor produse de inundaţii şi creşterea capacităţii de tranzitare a râului Dipşa la Lechinţa, judeţul Bistriţa - Năsăud” care include lucrări de recalibrare şi consolidare în localitatea Ţigău, Chiraleş şi aval loc Lechinţa. Valoarea estimată a investiţiei: 10,5 milioane lei/9,6 milioane lei. Capacităţi: recalibrări de albie 7 km, consolidări de mal 3.5 km şi 10 km praguri de fund.

-“Înlăturarea efectelor inundaţiilor prin măsuri de stabilizare a albiei râului Şieu la Mărişelu, jud. Bistriţa - Năsăud” care include lucrări de recalibrare şi consolidări de mal în localităţile Domneşti, Mărişelu, Bârla şi Sântioana. Valoarea estimată a investiţiei: 17,5 milioane lei/16 milioane lei. Capacităţi: 9 km de recalibrări de albie, 5 km de consolidări de mal, 12 praguri de fund.

„Înlăturarea efectelor produse de inundaţii pe Valea Budac la Budacu de Jos, jud Bistriţa Năsăud” care include lucrări de recalibrare şi consolidări de mal în localităţile Domneşti, Mărişelu, Bârla şi Sântioana. Valoarea estimată a investiţiei: 15 mil lei/13,5 mil lei. Capacităţi: 5 km recalibrări de albie, 3,1 km consolidări de mal, 10 buc praguri de fund.

×
Subiecte în articol: inundaţii