x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Inteligența artificială, împotriva cancerului

Inteligența artificială, împotriva cancerului

de Monica Cosac    |    25 Ian 2023   •   07:20
Inteligența artificială, împotriva cancerului

Comisia Europeană a lansat Inițiativa Europeană de Imagistică în Cancer, un proiect de colectare și agregare a datelor imagistice oncologice folosind inteligența artificială (AI), care urmărește să creeze o infrastructură digitală comună în întreaga Uniune Europeană. Proiectul va facilita schimbul de date despre boală între profesioniștii din domeniul Sănătății și, potrivit comisarului UE pentru Sănătate, Stella Kyriakides, „va stimula diagnosticarea și tratamentul inovator al cancerului și va face screening-ul mai precis și mai accesibil”. Ținta este ca, până în anul 2025, baza de date să conțină datele a peste 100.000 de cazuri oncologice, cu dezvoltarea a peste 50 de instrumente bazate pe Inteligența Artificială (AI).

Inițiativa Europeană de Imagistică în Cancer este una dintre direcțiile principale ale Planului European de Luptă împotriva Cancerului și are ca obiectiv general promovarea inovării și implementarea tehnologiilor digitale în tratamentul și îngrijirea cancerului. De asemenea, inițiativa urmărește să sprijine cooperarea și conectarea între statele UE, precum și să încurajeze cercetarea în domeniul oncologic.

În prezent, imagistica joacă un rol foarte important în depistarea precoce a tumorilor maligne, înainte să apară simptomele, precum și în urmărirea evoluției acestora, dar și a eficacității terapiilor. De asemenea, poate să ofere date esențiale de natură moleculară și biologică, îmbunătățind diagnosticul și deciziile terapeutice.

Din păcate, acestea nu sunt ușor accesibile medicilor oncologi și cercetătorilor, fiind dispersate în diverse centre clinice și arhive din toată Europa.

30 de furnizori de date din 15 țări

Noua Inițiativă europeană de imagistică a cancerului va oferi, practic, clinicienilor, cercetătorilor și inovatorilor acces facil la cantități mari de date imagistice despre cancer, a anunțat, luni, Comisia Europeană.

Potrivit CE, inițiativa începe cu 21 de site-uri clinice din 12 țări și își propune să aibă cel puțin 30 de furnizori de date distribuite din 15 țări până la sfârșitul proiectului.

„Atât cancerele obișnuite, cât și cele rare vor fi incluse cu imagini și adnotări anonimizate prin această infrastructură pan-europeană a cancerului și se așteaptă să fie disponibile peste 100.000 de cazuri”, se precizează pe site-ul Comisiei Europene.

Conform CE, noua bază de date va fi o infrastructură transfrontalieră, interoperabilă și sigură, care va păstra confidențialitatea și va accelera inovația în cercetarea medicală. De exemplu, va fi posibil să se testeze noi tehnologii care utilizează inteligența artificială (AI) pe un set de date mare, care este standardizat și pe deplin conform Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR), iar „acest lucru va accelera dezvoltarea instrumentelor inovatoare, care pot oferi un diagnostic mai rapid al cancerului și o îngrijire personalizată îmbunătățită”.

AI joacă un rol din ce în ce mai important

„Tehnologiile digitale și inteligența artificială sunt esențiale în lupta noastră împotriva cancerului. Motorul din spatele acestor tehnologii îl reprezintă datele de înaltă calitate. Cu Inițiativa europeană de imagistică a cancerului vom debloca o mulțime de date și o vom transforma în soluții inovatoare de îngrijire a cancerului. IMM-urile și start-up-urile vor juca un rol important. Noua noastră unitate de testare și experimentare pentru AI în domeniul sănătății îi va ajuta să-și testeze inovațiile bazate pe date în condiții reale”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, la evenimentul de lansare a Inițiativei europene de imagistică a cancerului, organizat luni la Bruxelles.

Totodată, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a spus că „Inteligența Artificială încă oferă un potențial enorm, neexploatat” și va continua să ofere beneficii extraordinare în sănătate, în special în detectarea, tratamentul și îngrijirea cancerului.

„Chiar dacă tehnologia singură nu poate depăși disparitățile inacceptabile care încă există în UE când vine vorba de screening, ar putea face screening-ul mai precis, mai oportun și mai accesibil”, consideră comisarul pentru sănătate.

Prima versiune a platformei va fi publicată până la sfârșitul anului 2024, însă infrastructura digitală va fi pe deplin operațională și va funcționa începând din 2026.

Cel puțin 50 de algoritmi și instrumente de inteligență artificială și modele de predicție clinică pentru cercetători sunt planificate să fie implementate până la sfârșitul proiectului.

Facilitarea accesului la aceste date pentru cercetătorii și medicii europeni, precum și pentru cei care dezvoltă tehnologii digitale medicale va fi o oportunitate de a face progrese în tratamentul cancerului.

„Lansarea Inițiativei europene de imagistică a cancerului va stimula diagnosticarea și tratamentul inovator al cancerului și va face screening-ul mai precis și mai accesibil. Aceasta arată potențialul soluțiilor digitale care pot aduce speranță pacienților cu cancer și familiilor acestora”, a spus Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate, la evenimentul oficial de lansare.

×