x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Isteria pastilelor cu iod. Ce recomandă specialiștii în caz de pericol nuclear

Isteria pastilelor cu iod. Ce recomandă specialiștii în caz de pericol nuclear

de Monica Cosac    |    10 Aug 2022   •   07:35
Isteria pastilelor cu iod. Ce recomandă specialiștii în caz de pericol nuclear
Sursa foto: Lucian Alecu

Știrile recente despre bombardamentele și amenințările rușilor că au montat explozibili la centrala nucleară de la Zaporojie, din sudul Ucrainei, și îndemnul ministrului Alexandru Rafila ca „toată lumea” să își ridice cât mai repede pastilele de iod de la farmacie au provocat panică în rândul românilor. Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis populației că nivelul radiațiilor este monitorizat permanent și că nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor normale.

„Nu, nu vine «cataclismul»”, spune și profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, care punctează și câteva recomandări cu privire la ce trebuie să facă românii în cazului unui incident nuclear.

„Îndemn pe toată lumea, toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, precizând că sunt 2.500 de farmacii în toată ţara de unde pot fi ridicate în mod gratuit aceste pastile.

Recomandările ministrului Rafila, lansate la scurt timp după ce autoritățile internaționale au intrat în alertă în urma acuzațiilor reciproce ale Ucrainei și Rusiei că au bombardat cel mai mare obiectiv atomic din Europa, centrala nucleară de la Zaporojie, a creat o nouă isterie în rândul românilor, care, speriați de iminența unui accident nuclear, au început să-și „bombardeze” medicii de familie cu apeluri telefonice și mesaje, blocând activitatea acestora.

Ulterior, Ministerul Sănătății a precizat că distribuirea pastilelor de iodură de potasiu „se face în scopul administrării la populația de până în 40 de ani NUMAI în caz de expunere după un incident nuclear”. Mai mult, ministerul a subliniat că „este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor”.

Cu toate acestea, la cabinetele medicilor de familie s-au format cozi începând de ieri dimineață, deoarece multe persoane s-au prezentat, inclusiv cu copiii, să-și ia prescripțiile pentru pastilele cu iod. Medicii de familie atrag atenția că, mai importante decât pastilele cu iod, care sunt de câteva luni în farmacii și pot fi ridicate de persoanele eligibile, sunt măsurile generale de protecție la radiații, recomandate de specialiștii din acest domeniu.

„Ce facem când în aer am avea radiații nucleare?”

Câteva sfaturi utile în cazului unui incident nuclear sunt oferite de profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași Profesor. Acesta este de părere că „nu vine «cataclismul»”, dar, pentru zile tulburi, e bine să cunoaștem măsurile necesare chiar și în caz de poluare ridicată.

„Ce facem când în aer am avea radionuclizi, radiații nucleare? Un exercițiu de imaginație.

1  intrăm în casă

2  stăm în casă

3. izolăm casa

4. urmărim sursele de informare - radio, TV, internet (deci: avem rezerve în casă de baterii și un radio)

- Hainele trebuie înlăturate, cu grijă și izolate în pungi.

- Ne spălăm ușor cu săpun, cu apă călduță, nici foarte rece, nici foarte fierbinte.

- Nu folosim balsam pentru păr. Poate reține mai mult praful radioactiv în păr. Folosim doar săpun.

- Ne protejăm maxim pielea, acolo unde avem răni, zgârieturi, grijă mare la ele. Căutăm niște plasturi.

- Dacă cumva apa de la rețeaua centrala se anunță contaminată, folosim apă din recipientele din casă sau din alte surse (fântâni bine izolate, hidrofor, etc)

- Dacă nu avem suficientă apă pentru spălare, putem folosi șervețele umede, prosoape umede. Ștergem ușor pielea, ochii, nasul, mâinile și apoi  punem deșeurile în saci de plastic și le îndepărtăm departe de cameră.

- Pregătim pături/cearceafuri ude la geamuri, uşi, guri de aerisire să poată opri praful extern, potențial plin de surprize.

- Consumăm alimente din conserve, hrană neexpusă în aer liber sau fructe foarte bine spălate.

- Nu folosim mască textilă că se aspiră ca o pompă tot ce se adună pe ea, în aceste condiții”, scrie fizicianul pe pagina sa de Facebook.

„A sta adăpostit în casă este un mod foarte eficace de reducere a expunerii la radiații. Rămânând înăuntru cu ușile și geamurile închise puteți reduce expunerea la radiații cu până la 40%”, precizează specialiștii de la Societatea Națională „Nuclearelectrica”.

Ce spun specialiștii INSP

Pastilele de iodură de potasiu sunt necesare doar în caz de contaminare cu izotopi de iod radioactiv, deoarece pentru celelalte tipuri de contaminare radioactivă nu au efect. Iodura de Potasiu funcționează numai pentru a preveni absorbția iodului radioactiv în glanda tiroidă, însă „cele mai multe situații de urgenţe radiologice sau nucleare pot implica şi alte tipuri de radiații și nu doar iodul radioactiv”, se arată într-un material informativ pentru populație. Totodată, în eventualitatea unui incident nuclear, aceste pastile trebuie administrate doar persoanelor sub 40 de ani, în termen de 6-12 ore de la anunțul autorităților.

„În cazul adulţilor cu vârsta peste 40 de ani nu este recomandabilă administrarea de Iodurã de Potasiu, riscul de a dezvolta cancer tiroidian fiind redus la aceasta categorie de vârstă iar riscul de reacţii adverse este mult mai mare. Excepţie fac situaţiile ȋn care autorităţile anunță un nivel ridicat de expunere (suficient de mare pentru a distruge tiroida) sau persoanele din această categorie fac parte din echipaje de intervenție cu expunere posibil mare la radiaţii”, precizează specialiștii. Tratamentul este limitat la o doză unică.

Edemul glandelor salivare, cefalee, respirație şuierătoare, boala Hashimoto, guşa nodulară tiroidiană, depresie, nervozitate, impotenţă sau insomnie se numără printre reacțiile adverse pe care le poate avea iodura de potasiu.

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a solicitat Ministerului Sănătăţii să creeze, împreună cu STS, un site pe care farmaciile să poată verifica dacă pe un CNP s-a mai eliberat deja iodură de potasiu, în așa fel încât reţeta de la medicul de familie să poată fi eliminată.

 

×