x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social “Kilometrajul UV”, o nouă campanile de luptă împotriva cancerului de piele

“Kilometrajul UV”, o nouă campanile de luptă împotriva cancerului de piele

12 Mai 2022   •   15:57
“Kilometrajul UV”, o nouă campanile de luptă împotriva cancerului de piele

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat joi, 12 mai, o nouă campanie de luptă împotriva cancerului de piele. Denumită generic “Kilometrajul UV”, campania de prevenție de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma, studiu care relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.

Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular). Scopul campaniei este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunițele (nevii displazici) și de a îndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune. “Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând cu 2019 și în țara noastră, intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală. Studiile în desfășurare arată că în viitorul apropiat vom acorda tratament și pacienților cu stadiul II de boală, adică melanom nemetastazat” a declarat președintele SRD, prof. dr. Călin Giurcăneanu, în cadrul unuie conferințe susținute cu ocazia lansării campaniei. Printre principalii factori care duc la apariția cancerului cutanat sunt expunere frecventă la soare, utilizare solarului și istoricul familial de melanom. Cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma -  “Kilometrajul UV” , SRD și-a anunțat și prezența, pentru al doilea an consecutiv, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București - Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022 - care se va derula la Malul Mării Negre, în perioada 14-21 august, în stațiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Vama Veche. “Rezultatele obținute anul trecut în cadrul campaniei de prevenție derulată pe litoralul Mării Negre de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila în parteneriat cu cele două societăți, de dermatologie și de endocrinologie, ne obligă într-un fel să dăm continuitate acestei initiative pentru că dorința turiștilor de a beneficia de consultări medicale gratuite s-a dovedit a fi una considerabilă, în cele cinci zile de screening înregistrându-se peste 2.000 de consultații în ambele specialități medicale, ceea ce ne conferă perspectiva unei noi campanii de prevenție de succes”, a declarat la rândul său, rectorul Universității de Medicină și Farmacie  (UMF) “Carol Davila” din București, prof. dr. Viorel Jinga.

 “Prima ediție a campaniei Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021 > ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave”.

dr. Alin Nicolescu, Secretar General al SRD

 

Deodamdată la nivel național nu există o statistică privind cancerul cutanat, dar rectorul (UMF) “Carol Davila” din București, Prof. Dr. Viorel Jinga, a anunțat că universitate are în plan înființarea unui institute de genomică, iar în acest sens se așteaptă alocarea fondurilor necesare. De asemenea, secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescua a declarat că a fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom, acesta urmâns să fie propus colegilor oncologi și autorităților.  „Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient să evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie să le diferențiezi de alte leziuni cutanate, să le cunoști evoluția și tratamentele unanim acceptate în funcție de stadiul de boală. De aceea, nu este niciun specialist mai îndreptățit să se ocupe de problemele pielii de la debut până la faza de tratament decât dermatologul”, a afirmat acesta.

Ce spun statisticile internaționale

Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

×