x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Medici: Certificat de la DSP pentru concediul de carantină

Medici: Certificat de la DSP pentru concediul de carantină

de Monica Cosac    |    20 Iul 2020   •   11:31
Medici: Certificat de la DSP pentru concediul de carantină
Sursa foto: anyaberkut/Getty Images/iStockphoto

După mai bine de două săptămâni, în care românii plasați în carantină nu au mai putut primi concediu medical pentru zilele în care au lipsit de la muncă, în lipsa unui cadru legal, medicii de familie anunță că a fost rezolvată această problemă, odată cu publicarea Legii privind carantina și izolarea, în Monitorul Oficial. Mai exact, aceste concedii medicale pentru carantină și izolare la domiciliu se pot elibera de medicul curant, însă doar pe baza unor documente de la Direcția de Sănătate Publică (DSP).

„Pentru eliberarea certificatului de concediu medical pentru perioada de carantină/izolare, pacienții vor prezenta medicului de familie certificatul eliberat de DSP care atestă că pacientul s-a aflat în carantină/izolare conform deciziei DSP. Toate certificatele pot fi solicitate și transmise prin mijloace de comunicare la distanță, între DSP, pacient/angajat, medic de familie, pacient/angajat, angajator”, explică reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Potrivit medicului de familie Sandra Alexiu, în acest context, DSP trebuie „să asigure comunicare permanentă și decizie rapidă, cu deadline de 2 ore pentru fiecare caz de pacient care trebuie izolat (pozitiv simptomatic sau pozitiv asimptomatic). (...) În lipsa personalului și a digitalizarii urgente a DSP-urilor, ceea ce e prevăzut concret și tehnic în această lege e doar «ca să fie »”. 

 

×