x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Mit demontat: „blândul” Omicron, la fel de sever ca și alte variante COVID-19

Mit demontat: „blândul” Omicron, la fel de sever ca și alte variante COVID-19

de Monica Cosac    |    11 Mai 2022   •   07:50
Mit demontat: „blândul” Omicron, la fel de sever ca și alte variante COVID-19

Un amplu studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea Harvard din Statele Unite demontează mitul „blândei variante Omicron”.

 „Am descoperit că riscurile de spitalizare și mortalitate au fost aproape identice” între epoca Omicron și alte perioade din ultimii doi ani în care diferite variante au fost dominante, au spus cercetătorii americani. Ba din contră, în cazul sugarilor și copiilor cu vârste de până-n 4 ani, rata de spitalizare în timpul valului Omicron a fost de cinci ori mai mare decât în valul Delta, a arătat un alt studiu realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

La sfârșitul anului 2021, când varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud, oficialii din domeniul sănătății publice din mai multe țări au spus că această tulpină, deși mai transmisibilă, a provocat simptome mult mai ușoare la majoritatea persoanelor infectate. Acest lucru i-a determinat pe mulți oameni să renunțe atât la măsurile de protecție, cât și intenția de a se vaccina anti-COVID sau de a face un rapel, în cazul celor care se vaccinaseră deja. 

„Omicron nu este mai blând”, spune omul de știință american Eric Feigl-Ding, unul dintre epidemiologii care au atras atenția constant în ultimele luni asupra percepției greșite că această tulpină ar fi mai puțin severă. Acesta face trimitere la „un studiu uriaș” din SUA, aflat în curs de evaluare la Nature Portfolio și postat săptămâna trecută pe Research Square, care confirmă, practic, avertismentele sale repetate.  

Spitalizarea și mortalitatea, identice

Noul studiu, bazat pe datele a 130.000 de pacienți din Massachusetts, care au avut COVID-19, a arătat că „severitatea intrinsecă a variantei Omicron poate fi la fel ca și variantele anterioare”.

„Am descoperit că riscurile de spitalizare și mortalitate au fost aproape identice” între epoca Omicron și alte perioade din ultimii doi ani în care diferite variante au fost dominante, au spus cercetătorii în raportul lor, care în prezent se află în curs de evaluare inter pares (evaluare făcute de alți oameni de știință, neimplicați în cercetarea respectivă – n.r.). 

Spre deosebire de alte studii anterioare, care au luat în calcul doar numărul de decese și spitalizări, această cercetare a estimat gravitatea Omicron după contabilizarea impactului vaccinurilor și a factorii de risc medicali și a comparat grupuri similare de persoane, a spus dr. Arjun Venkatesh de la Yale School of Medicine, citat de Reuters.  

Potrivit experților, noua cercetare se adaugă dovezilor că „vaccinurile au ajutat la scutirea oamenilor de cele mai grave efecte ale Omicron”. 

Rata de internare la sugari, de 5 ori mai mare decât la Delta

Un alt studiu care infirmă „blândețea” variantei Omicron a fost realizat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, în perioada martie 2020-februarie 2022, pe copiii foarte mici (cei cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani) care nu sunt încă eligibili pentru vaccinarea împotriva COVID-19. 

Raportul, publicat la jumătatea lunii martie 2022, arată că: „În timpul predominanței variantei Omicron, începând cu sfârșitul lunii decembrie 2021, sugarii și copiii americani cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani au fost spitalizați de aproximativ cinci ori mai mult decât rata vârfului anterior în timpul predominanței variantei Delta. Sugarii cu vârsta mai mică de 6 luni au avut cele mai mari rate de spitalizare, dar indicatorii de severitate (de exemplu, suportul respirator) nu diferă în funcție de grupa de vârstă”.

În mod similar, ratele de internare pe secțiile de Terapie Intensivă în timpul Omicron au atins un maxim de aproximativ 3,5 ori mai mare decât rata de vârf în timpul Delta, menționează autorii cercetării. „Proporția sugarilor spitalizați și a copiilor cu boli grave în toate perioadele de predominanță, împreună cu potențialul de sechele pe termen mai lung, inclusiv sindromul inflamator multisistem, subliniază importanța prevenirii COVID-19 în rândul sugarilor și copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 4 ani”, mai spun specialiștii.

Pentru a preveni boala COVID-19 în rândul sugarilor și copiilor de vârstă mică, experții CDC recomandă vaccinarea femeilor însărcinate, a membrilor familiei și a îngrijitorilor sugarilor și copiilor mici.

Cercetarea realizată de CDC poate fi citită aici: Hospitalization of Infants and Children Aged 0–4 Years with Laboratory-Confirmed COVID-19 — COVID-NET, 14 States, March 2020–February 2022 | MMWR (cdc.gov)

 

×