În ciuda faptului că o statistică recentă a Uniunii Europene (UE) arată clar că România are cea mai mare rată a deceselor care ar fi putut fi evitate, mai exact patru din cinci pacienţi români mor cu zile, autorităţile susţin că stăm din ce în ce mai bine la capitolul „siguranţa pacientului”.
Preşedintele Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), dr. Vasile Cepoi, a afirmat, ieri, că România nu mai este o pată roşie pe harta Europei în ceea ce priveşte implementarea măsurilor de creştere a siguranţei pacientului.
Şeful ANMCS, care a participat la conferinţa „Siguranţa pacientului în sistemul sanitar", organizată cu ocazia marcării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a Zilei mondiale a siguranţei pacientului, îşi argumentează afirmaţiile spunând că a crescut numărul raportărilor „evenimentelor adverse” în Registrul naţional înfiinţat în 2017. „Dacă în primul an s-au raportat doar 2.324 de evenimente adverse, în primele opt luni ale acestui an s-au raportat deja 4.218 evenimente adverse, ceea ce înseamnă că se petrece o schimbare de mentalitate”, a spus Cepoi, citat de agerpres.ro.
Lăsaţi de autorităţi pe mâna unor falşi medici
Şi, chiar în timp ce mai marii din Sănătate vorbesc cu emfază despre siguranţa pacientul român, aflăm cum soţia unui medic clujean a operat pacienţi cu probleme oftalmologice, timp de 9 ani, deşi femeia nu avea acest drept. Doctorul care, timp de aproape un deceniu, şi-a direcţionat o parte dintre pacienţi către clinica privată în care opera soţia sa a fost sancţionat cu reducerea salariului cu 10%, timp de trei luni, pentru „abateri disciplinare”, fără ca cineva să fi luat în calcul şi dreptul pacienţilor care au în aceşti ani au fost operaţi de „un terţ neacreditat”. Deputatul Emanuel Ungureanu, cel care a semnalat cazul în urmă cu mai bine de şase luni în urmă, spune că dosarul a fost muşamalizat.
Falsul estetician Matteo Politi şi falsul ginecolog Raluca Bîrsan sunt alte două cazuri în care autorităţile responsabile din sistemul sanitar au lăsat pacienţii pe mâna unor persoane neacreditate să practice medicina.