x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social O nouă şansă de tratare pentru cei cu hepatita C

O nouă şansă de tratare pentru cei cu hepatita C

13 Dec 2017   •   19:30
O nouă şansă de tratare pentru cei cu hepatita C

Trei sferturi dintre cei infectaţi la nivel planetar cu virusul hepa­titic C nu ştiu că sunt bolnavi, iar în România ştim că avem circa 600.000 de pacienţi cu virusul C, a afirmat managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu- Cercel, la o conferinţă orga­nizată de Academia Română. El a explicat că sistemul medical de la noi stă prost în ceea ce priveşte epidemiologia, pentru că în unele judeţe nu există nici măcar un specialist în acest domeniu.

Ministerul Sănătăţii va porni de la anul şapte programe de screening pentru hepatitele B, C, D, care pare să fie un program regional şi va cuprinde în special zonele cu prevalenţă înaltă.

Secretarul de stat în Ministerul Sănă­tăţii, Corina Pop, şi-a manifestat speranţa ca de la anul să se extindă tratamentul pentru persoanele bolnave de hepatită C. Prioritate vor avea pacienţii cu fibroză F2 pentru genotipul I. Este vorba de cei „care au fost rezistenţi la primul trata­ment, în jur de 60 de bolnavi, pacienţii transplantaţi care sunt infectaţi cu virusul C şi care nici ei nu au putut fi trataţi anul acesta”, a spus Pop.

Potivit OMS, una din 50 de persoane este infectată cu virusul hepatitic C, respectiv una din 50 de persoane este posibil să aibă virus hepatitic B.

170 de milioane de oameni la nivel plane­tar nu ştiu că sunt infectaţi cu virusul hepatitei C.

Adrian Streinu-Cercel

×