x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Pacienții, ajutați de voluntari să își găsească medicamentele

Pacienții, ajutați de voluntari să își găsească medicamentele

de Monica Cosac    |    28 Apr 2020   •   10:47
Pacienții, ajutați de voluntari să își găsească medicamentele
Sursa foto: MoustacheGirl/Getty Images/iStockphoto

În contextul pandemiei de coronavirus, peste care s-a suprapus o criză națională de medicamente, ce pare imposibil de gestionat de autorități, în ultimele două luni, farmaciile au devenit loc de pelerinaj pentru românii care suferă de diverse boli cronice. Pentru a-i ajuta pe acești pacienți, care au un risc foarte ridicat de infectare în timp ce bat farmaciile la pas, câțiva tineri din Cluj și din Oradea au lansat o platformă națională prin care oamenii își pot găsi mai ușor și mai rapid medicamentele de care au nevoie, fără să se deplaseze. Concret, pacientul scrie pe această platformă numele medicamentului căutat, iar farmaciștii voluntari din localitatea respectivă caută și îi transmit care este cea mai apropiată farmacie care are medicamentul în stoc.

 

Platforma Farmaciștii Solidari (www.farmacistiisolidari.ro) a fost creată de o echipă civică formată din clujeni și orădeni, în contextul crizei generate de coronavirus, cu scopul de a ajuta oamenii să găsească online farmaciile din orașul lor care au pe stoc tratamentele de care au nevoie. Utilizarea platformei este gratuită atât pentru pacienți, cât și pentru farmaciști, care se implică în acest proiect în regim de voluntariat.

Inițiatorii vor ca, astfel, să reducă expunerea persoanelor vulnerabile la aglomerația din spațiile publice, dar mai ales din farmacii. De asemenea, se va putea monitoriza deficitul de medicamente, cum a fost cazul celor foarte greu de găsit în ultimele luni, precum: Euthyrox, Siofor, Plaquenil și altele.

Sute de farmaciști, înscriși

Farmaciștii voluntari înscriși în această rețea națională îi pot ajuta pe oameni și cu sfaturi avizate și, dacă vor dori, le pot facilita transmiterea unei rețete electronice.

,,Până în acest moment, avem câteva sute de farmaciști înscriși la nivel național în rețea”, spune Raluca Radu, unul dintre coordonatorii proiectului, făcând apel la farmaciștii de pretutindeni care vor să-și ajute comunitatea, să se alăture inițiativei.

„Ei sunt cei care, împreună cu medicii și alte categorii de profesioniști, joacă zilele acestea un rol critic în societate și pot face o diferență uriașă în viața pacienților”, subliniază Raluca Radu.

„Sunt farmacist de mai bine de zece ani și am decis să mă implic în proiectul Farmaciștii Solidari pentru că îl consider o soluție modernă și de actualitate, în special în această perioada dificilă pe care o parcurgem”, spune Raluca Simona Coldea, farmacistă implicată în crearea platformei.

 

Cum funcționează platforma?

Cei care doresc să caute un medicament trebuie, mai întâi, să intre pe site-ul farmacistiisolidari.ro și să completeze datele personale solicitate și cele referitoare la medicamentul respectiv. Cererile lor sunt apoi transmise printr-o notificare tuturor farmaciștilor voluntari din orașul respectiv. Aceștia vor verifica dacă farmacia lor are pe stoc medicamentul solicitat, iar dacă acesta există, îl vor anunța pe pacient printr-un mesaj. Astfel, pacientul se va putea deplasa direct la cea mai apropiată farmacie care are disponibile medicamentele necesare, fără să mai fie nevoit să ia farmaciile la rând, expunându-se inutil.

„Menționăm că nu afișăm prețuri, nu promovăm valorile private ale nimănui și respectăm confidențialitatea conform unui GDPR în vigoare”, subliniază inițiatorii.

×