x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Peste 10% din femeile testate gratuit chiar au cancer la sân

Peste 10% din femeile testate gratuit chiar au cancer la sân

18 Oct 2018   •   10:12
Peste 10% din femeile testate gratuit chiar au cancer la sân
Sursa foto: Frans Rombout/Getty Images/iStockphoto

Peste o zecime din femeile din două sate din Alba care au fost testate, gratuit, în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, derulată de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România, au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân. În cadrul campaniei desfăşurate în Ighiu şi Bistra au fost testate 165 de persoane, din care 138 de femei şi 27 de bărbaţi. 

„La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, astfel că medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân, iar medicii le-au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi. De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele”, arată FABC. 

Campania continuă la acest sfârşit de săptămână în judeţul Bistriţa-Năsăud, în Căianu Mic, după care urmează în 27 octombrie Apahida, judeţul Cluj, iar în 28 octombrie Iacobeni, judeţul Sibiu
Ajunsă la cea de-a V-a ediţie, campania de testări gratuite „Nu am făcut destul” se desfăşoară în acest an în cinci judeţe din Ardeal, astfel că în lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de o mie de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu. 

Nu merg la doctor de ruşine

Testările sunt efectuate de către voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj, care fac controale la sâni (palpare, ecografie, dacă e cazul, şi trimitere pentru mamografie gratuită), la inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor), la plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor), la aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei). Anul trecut, în cadrul campaniei care s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova, medicii au descoperit că o femeie din şapte se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor, însă refuză să meargă la medic de frică sau de ruşine. De asemenea, patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni. Specialiştii le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

 

×