x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Poluare în Bucureşti: nimeni nu-şi asumă vreo vină

Poluare în Bucureşti: nimeni nu-şi asumă vreo vină

de L. Budin    |    09 Mar 2020   •   18:30
Poluare în Bucureşti: nimeni nu-şi asumă vreo vină

La acest sfârşit de săptămână, în Bucureşti, concentraţia de noxe din aer a continuat să se menţină peste cotele admise. Autorităţile nu îşi asumă nicio vină.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut o serie de declaraţii, după ce a primit raportul preliminar al controlului efectuat ca urmare a poluării masive, din 1-2 martie. Valorile crescute înregistrate ar reprezenta, de fapt, nivelul zilnic de poluare în Capitală, şi nu un caz accidental: „Comisarii Gărzii de Mediu au descoperit că aproape 40 % din Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) din Bucureşti nici măcar nu a fost început. Este și motivul pentru care am amendat Primăria Generală a Capitalei și Primăriile de sector cu peste 52.500 de lei”.

În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a cerut atât demisia ministrului Mediului, cât şi cea a ministrului Economiei, Virgil Popescu, arătând că sursa poluării ar fi fost CET Grozăveşti, din subordinea ELCEN-Ministerul Economiei. Edilul a spus că CET Grozăveşti a ars o cantitate mare de păcură, intens poluantă, într-un timp foarte scurt.

ELCEN susţine însă că folosirea păcurii, la nivelul centralelor sale, a reprezentat doar 1,2 %, ceea ce nu explică nivelul record de poluare din intervalul 1-2 martie, de 800 % peste limitele admise. „ELCEN nu a înregistrat nicio depășire a limitelor emisiilor prevăzute de legislația europeană de mediu, fapt confirmat și de controalele Gărzii de Mediu”, se spune într-un comunicat, în care se mai precizează că cele mai mari valori pentru pulberi în suspensii s-au înregistrat în nord-estul Capitalei, şi nu în proximitatea CET Grozăveşti.

 

„Am demarat împreună cu Poliția percheziții, acolo unde sunt semnale de arderi sau îngropări de deșeuri într-o formă ilegală.”

Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

×