x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Proiect pentru creșterea natalității în România: 4.500 de euro pentru cuplurile infertile

Proiect pentru creșterea natalității în România: 4.500 de euro pentru cuplurile infertile

de Monica Cosac    |    27 Iun 2022   •   07:50
Proiect pentru creșterea natalității în România: 4.500 de euro pentru cuplurile infertile

Cu peste trei decenii în care sporul natural a fost negativ și circa 15 ani de migrație masivă a populației, țara noastră a ajuns printre fruntașii Europei într-un clasament al dezastrului demografic.

Practic, în perioada 1990-2020, populația României a scăzut cu peste patru milioane de locuitori, iar până în 2050 se estimează că va scădea cu încă patru milioane. În acest context, Ministerul Familiei și-a propus să crească natalitatea, prin sprijinirea familiilor care își doresc copii, dar se confruntă cu infertilitatea. Potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică pe site-ul instituției, 10.000 de cupluri sau femei infertile vor putea beneficia, anual, de un ajutor financiar de 4.500 de euro pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro (FIV).

Infertilitatea este o afecțiune gravă, cu care se confruntă tot mai multe familii tinere din România. Potrivit singurului studiu despre infertilitatea românilor, care a fost realizat în 2018 de Asociaţia pentru Reproducere Umană din România (ARUR), unul din cinci cupluri din țara noastră se confruntă cu această problemă de sănătate. Deși este recunoscută ca boală de către Organizația Mondială a Sănătății - infertilitatea ocupând locul 5 în clasamentul celor mai grave dizabilități la nivel mondial (la populația sub 60 ani) - mult prea puține cupluri primesc în prezent sprijin din partea statului român pentru investigații și tratament.

Pentru o mare parte dintre cei care îşi doresc copii, dar nu îi pot avea pe cale naturală, singura metodă prin care pot deveni părinţi este fertilizarea in vitro, o procedură costisitoare, care poate depăși 4.000 - 5.000 de euro. Foarte mulți români nu-şi permit să dea aceste sume fără a se îndatora la bănci și renunță.

FIV, făcută și cu ovocite donate

Un proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea programului național de susținere a familiilor pentru creșterea natalității, pus recent în dezbatere publică de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), prevede că femeile sau cuplurile infertile vor putea beneficia de un ajutor financiar de maximum 22.500 lei pentru efectuarea procedurii de fertilizare in vitro/embriotransfer. Practic, prin acest proiect de act normativ programul inițiat pentru București de Gabriela Firea, pe când era edilul Capitalei, va fi implementat acum și la nivel național, astfel că numărul beneficiarilor va fi mult mai mare.

O noutate în acest proiect este că femeile vor putea face procedura FIV și cu ovocite donate, o posibilitatea care, deși în alte țări se practică, a fost exclusă din programul național de FIV, derulat începând din 2011, de Ministerul Sănătății.

„Începând cu anul 2023 se acordă sprijin financiar pentru 10.000 de cupluri sau femei infertile, pentru efectuarea, în România, a procedurii de fertilizare in vitro, atât cu ovocite proprii, cât și cu ovocite donate, în condițiile legii”, se arată în proiectul de HG.

Și pentru anul 2022 va fi acordat acest sprijin financiar pentru un număr de 5.000 de cupluri sau femei infertile, proporțional cu numărul de luni rămase din anul în curs.
Prin comparație, doar 2.000 de cupluri infertile au efectuat procedura de FIV prin programul naţional derulat de MS, în primii 7 ani de la demararea acestuia, ceea ce înseamnă mai puțin de 300 pe an. Iar în anii care au urmat, fiind pandemie, nici măcar atât. 

Bani de la stat pentru 3 proceduri

O altă noutate este că „fiecare cuplu sau femeie infertilă va putea beneficia de acordarea sprijinului financiar pentru maximum trei proceduri în fiecare an de derulare a programului”. În prezent, cei care au nevoie de FIV au dreptul de a accesa o singură dată subprogramul naţional derulat de Ministerul Sănătății.

De asemenea, criteriile de acceptare în program sunt mult mai permisive comparativ cu cele impuse de MS.

Conform proiectului MFTES, condițiile pentru includerea în program sunt:

  • cupluri infertile sau femeia infertilă care au indicație pentru efectuarea procedurii fertilizare în vitro/embriotransfer;
  • dacă hormonul anti-Mullerian (AMH) al femeii infertile are o valoare sub 1, specialistul în infertilitate și reproducere umană asistată medical decide dacă femeia va face FIV, cu ovocite proprii sau cu ovocite donate;
  • femeia infertilă/cel puțin unul dintre membrii cuplului au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate;
  • vârsta femeii cuprinsă între 20 și 45 de ani (față de 24 - 40 de ani, în programul MS);
  • cei doi membri ai cuplului sau femeia infertilă să fie cetățeni români, căsătoriți sau nu;
  • pacienta să dețină rezervă ovocitară proprie sau să folosească ovocite donate, în condițiile legii;
  • femeia infertilă/membrii cuplului să aibă domiciliul pe teritoriul României.

Doar 15 milioane de locuitori, în 2050

Studiile recente ale UE arată că 23 de țări din Europa Centrală și de Est pierd între 50% și 70% din locuitori până în anul 2100. Alături de Bulgaria și Ucraina, România se află în topul acestui clasament al dezastrului demografic. În perioada 1990-2020 populația României a scăzut cu peste 4 milioane de locuitori și se estimează că, până în 2050, ar rămâne doar 15 milioane de locuitori, dintre care o treime vor fi pensionari. „Anul 2020, marcat de criza de sănătate, este al 31-lea an în care sporul natural este negativ. În acest sens, România se confruntă cu câteva fenomene devastatoare pentru viitor: scăderea numărului de nou-născuți, creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani”, potrivit notei de fundamentare care însoțește proiectul.

Conform estimărilor OMS, în lume există aproximativ 34 de milioane de femei care suferă de infertilitate, cea mai mare parte a lor fiind în statele în curs de dezvoltare, cum este și România.

160.000 de copii s-au născut în 2020, acesta fiind cel mai mic număr de nașteri din România din ultimii 30 ani.

 

 

 

×